Rozmowy o polityce
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
-
- Loża WSR
O sondażu WP.pl można poczytać Tutaj
Przeczytać tam można min. takie dane :
Ogół społeczeństwa :
PO - 29%
PiS - 27%
LiD - 10%
SO - 6%
PSL - 5%
'Nie wiem na kogo' - 16%
Internauci :
PO - 37%
PiS - 14%.
SLD - 10%
Partia Kobiet - 5%
Przeczytać tam można min. takie dane :
Ogół społeczeństwa :
PO - 29%
PiS - 27%
LiD - 10%
SO - 6%
PSL - 5%
'Nie wiem na kogo' - 16%
Internauci :
PO - 37%
PiS - 14%.
SLD - 10%
Partia Kobiet - 5%
źródło : wp.plSondaż dla Wirtualnej Polski został przeprowadzony 23 lipca. Wyniki dla ogółu wyborców to prognozy budowane na podstawie badania reprezentatywnych prób ogólnopolskich. Realizacja badania, na podstawie którego prezentowane są wyniki dla populacji Internautów odbywa się w Internecie.
-
- Loża WSR
Jeżeli czegoś nie wiem, jestem w błędzie etc. to prosiłbym o sprostowanie..
Poprzednia żałoba narodowa :
O ile pamiętam to Premier na pomoc ofiar katastrofy w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej przekazał 690 tyś. z rezerwy budżetowej dla rodzin 23 górników, którzy zginęli; czyli 30tyś na rodzinę w żałobie.
Obecna żałoba narodowa:
W przypadku osób poszkodowanych w wypadku we Francji, Premier przeznaczył 5mln. i z tego co słyszałem iż pomoc nie będzie tylko dla rodzin ofiar (26 osób zginęło), ale dla wszystkich uczestników pielgrzymki - w autokarze jechało 50 osób; czyli każdy uczestnik dostanie 100tyś.

Poprzednia żałoba narodowa :
O ile pamiętam to Premier na pomoc ofiar katastrofy w kopalni "Halemba" w Rudzie Śląskiej przekazał 690 tyś. z rezerwy budżetowej dla rodzin 23 górników, którzy zginęli; czyli 30tyś na rodzinę w żałobie.
Obecna żałoba narodowa:
W przypadku osób poszkodowanych w wypadku we Francji, Premier przeznaczył 5mln. i z tego co słyszałem iż pomoc nie będzie tylko dla rodzin ofiar (26 osób zginęło), ale dla wszystkich uczestników pielgrzymki - w autokarze jechało 50 osób; czyli każdy uczestnik dostanie 100tyś.

-
- Loża WSR
Koncerty popołudniowe
Pełne bezmózgów w służbie porządkowej
Patrzą wokoło, bo swędzą ich ręce
Kochają bić coraz więcej i więcej
Znowu pozorne przygody
Gdy wchodzę na kamienne schody
Zaczepia mnie pijanych meneli wielu
Jutro spotkają się w kościele
Polska
Mieszkam w Polsce
Mieszkam w Polsce
Mieszkam tu, tu, tu, tu
....................................
Pełne bezmózgów w służbie porządkowej
Patrzą wokoło, bo swędzą ich ręce
Kochają bić coraz więcej i więcej
Znowu pozorne przygody
Gdy wchodzę na kamienne schody
Zaczepia mnie pijanych meneli wielu
Jutro spotkają się w kościele
Polska
Mieszkam w Polsce
Mieszkam w Polsce
Mieszkam tu, tu, tu, tu
....................................
-
- Loża WSR
Nadmienię że nie mam nic przeciwko pomocy, wręcz przeciwnie - choćby dlatego nie do końca rozumiem te pogłoski o rzekomych "brudnych pieniądzach" tyczących się Rolling Stones.
I niechże ktoś się weźmie w końcu za takie wypadki.
Niemniej owszem jestem zwolennikiem bardziej pomocy rzeczowej, refundacji etc. czyli działań bezpośrednich wspomagających naprawę odniesionych szkód - oczywiście nie w przypadku że rodzina utraciła osobę zapewniającą jej byt materialny.
I niechże ktoś się weźmie w końcu za takie wypadki.
Niemniej owszem jestem zwolennikiem bardziej pomocy rzeczowej, refundacji etc. czyli działań bezpośrednich wspomagających naprawę odniesionych szkód - oczywiście nie w przypadku że rodzina utraciła osobę zapewniającą jej byt materialny.
-
- Loża WSR
W koncu ktos sie wzial za sprawdzanie swietlanych kart z zyciorysu reformatora kodeksu karnego i zastepcy pana ministra Ziobry
Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Janusz Kurtyka potwierdził, że do IPN wpłynęło doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez wiceministra Andrzeja Kryżego.
Pion śledczy Instytutu Pamięci Narodowej wszczął postępowanie sprawdzające w sprawie podejrzenia popełnienia przez wiceministra sprawiedliwości zbrodni komunistycznej. W latach 70. i 80. Andrzej Kryże prowadził procesy polityczne. W 1980 roku skazał na karę więzienia obecnego wicemarszałka sejmu Bronisława Komorowskiego z PO, posła Platformy Obywatelskiej Andrzeja Czumę, Wojciecha Ziembińskiego i Jana Józefa Janowskiego za zorganizowanie w Warszawie 11 listopada 1979 roku obchodów Święta Niepodległości.
Prezes Instytutu Pamięci Narodowej Janusz Kurtyka potwierdził, że do IPN wpłynęło doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez wiceministra Andrzeja Kryżego.
Pion śledczy Instytutu Pamięci Narodowej wszczął postępowanie sprawdzające w sprawie podejrzenia popełnienia przez wiceministra sprawiedliwości zbrodni komunistycznej. W latach 70. i 80. Andrzej Kryże prowadził procesy polityczne. W 1980 roku skazał na karę więzienia obecnego wicemarszałka sejmu Bronisława Komorowskiego z PO, posła Platformy Obywatelskiej Andrzeja Czumę, Wojciecha Ziembińskiego i Jana Józefa Janowskiego za zorganizowanie w Warszawie 11 listopada 1979 roku obchodów Święta Niepodległości.
-
- Loża WSR
Sprawozdania finansowe m.in. PiS i SLD zostały zakwestionowane przez PKW.
Powody:
PiS : przyjęcie środków finansowych od cudzoziemców oraz od osób prawnych,
SLD : gromadzenie środków finansowych poza rachunkiem bankowym.
PKW przyjęła bez zastrzeżeń sprawozdania 52 partii politycznych, przyjęła ze wskazaniem uchybień - dwunastu (w tym LPR i Samoobrona), a odrzuciła sprawozdania ośmiu partii.
źródło : Onet.pl/TVN24.pl
Powody:
PiS : przyjęcie środków finansowych od cudzoziemców oraz od osób prawnych,
SLD : gromadzenie środków finansowych poza rachunkiem bankowym.
PKW przyjęła bez zastrzeżeń sprawozdania 52 partii politycznych, przyjęła ze wskazaniem uchybień - dwunastu (w tym LPR i Samoobrona), a odrzuciła sprawozdania ośmiu partii.
źródło : Onet.pl/TVN24.pl
-
- Loża WSR
BTW :

No w tym roku Onet.pl transmituje Przystanek Woodstock i jak narazie nie zauważyłem takich "spadków natężenia głosu" w sygnale transmitowanymseize pisze:A wlasnie bo mi sie przypomniało... czy Ci co byli na Przystaku Woodstok mogą mi odpowiedzieć na takie oto proste pytanie :
Czy np tuż przed bisem Vavamuffin [tym na prośbe Jurka] czyli utworem zatytułowanym "Jah jest Prezydentem" gdzie była m.in. rozmowa o okrzyku "Romek, jestem patriotą" i gdy zespół rzucił "Giertychy nie będą siedziały na tronach, nigdy" to były jakieś problemy z dźwiękiem czy to tylko ekipa TVP czy też iTVP [telewizja interaktywna realizowana przez TVP, która to przeprowadzała transmije w internecie z festiwalu] wykazywała się "nadgorliwością polityczą" i dokonywała radykalnych spadków natęzenia głosu [dla konkretnych źródeł dżwięku] ?

-
- Loża WSR
Chyba jest naprawde zle jesli w ciagu 24h leca kolejno minister sprawiedliwosci, komendant glowny policji i szef Centralnego Biura Sledczego. Pewnie mamy jakis spisek w najwyzszych kregach. Wyglada to troche jak w czasch Rewolucji Francuskiej albo za Stalin. Kiedy to rewolucja zjadala swoje dzieci. Hmm a moze tylko chodzi o krycie nieudolnosci CBA. Cale szczescie jak nie teraz to w nastepnym parlamencie bedzie komisja sledcza.
A wybory wyglada pewnie beda teraz bo jak PiS poczeka do konca kadencji i z komisja sejmowa na karku tuz przed wyborami to mu zleci poparcie ponizej 10% tak jak SLD. A szkoda bo chetnie bym poczekal i to zobaczyl.
I jeszcze najistotniejsze fragmenty listu bylego ministra Kaczmarka do min. Ziobry:
"Pana działania, w tym polecenia wydawane ABW, o inwigilowanie, przeszukiwanie i poniżanie, moich najbliższych współpracowników są podyktowane bądź prywatną wojną, bądź chęcią ukrycia Pańskiej roli w sprawie tzw. przecieku operacji specjalnej CBA"
"Aby Rzeczpospolita Polska była demokratycznym państwem prawa, nie zaś urzeczywistnieniem powrotu do minionej epoki, proszę o stosowanie Prawa i Sprawiedliwości również wobec swojej osoby."
A wybory wyglada pewnie beda teraz bo jak PiS poczeka do konca kadencji i z komisja sejmowa na karku tuz przed wyborami to mu zleci poparcie ponizej 10% tak jak SLD. A szkoda bo chetnie bym poczekal i to zobaczyl.
I jeszcze najistotniejsze fragmenty listu bylego ministra Kaczmarka do min. Ziobry:
"Pana działania, w tym polecenia wydawane ABW, o inwigilowanie, przeszukiwanie i poniżanie, moich najbliższych współpracowników są podyktowane bądź prywatną wojną, bądź chęcią ukrycia Pańskiej roli w sprawie tzw. przecieku operacji specjalnej CBA"
"Aby Rzeczpospolita Polska była demokratycznym państwem prawa, nie zaś urzeczywistnieniem powrotu do minionej epoki, proszę o stosowanie Prawa i Sprawiedliwości również wobec swojej osoby."
-
- Loża WSR
-
- Loża WSR
"(...) Okoliczności polityczne, a przede wszystkim mój sprzeciw wobec wykorzystywania służb specjalnych do prowokacji politycznych, staje się przyczyną mojego odejścia. Gdybym przymknął oczy na niegodziwość, bezprawie oraz brutalne łamanie prawa, z pewnością nadal sprawowałbym swoją funkcję. Sumienie mi jednak nie pozwala. Może wielu z Was nie zgadza się moimi konserwatywnymi poglądami na temat wartości, ale bez wątpienia w sprawach obrony praw człowieka i wolności obywatelskich jestem głęboko przekonanym demokratą. Uważam, że moment, w którym rządzący próbują wykorzystywać policję, prokuraturę i służby specjalne do wykańczania konkurentów politycznych, jest czasem próby. Systemy totalitarne nie nadchodziły nigdy od razu. Rodziły się stopniowo w wyniku braku sprzeciwu wobec policyjnych metod rządzenia. Brak sprzeciwu rodził postępujące państwo policyjne, aż wreszcie było za późno na sprzeciw. Tak rodziły się dyktatury. Silne państwo jest potrzebne, ale oznacza ono silne i bezwzględne przestrzeganie prawa, a nie bezprawne działania akceptowane przez najwyższe czynniki w państwie. (...)" - Roman Giertych
źródło : List Ministra Edukacji Narodowej Pana Romana Giertycha na rozpoczęcie roku szkolnego - MEN.gov.pl
źródło : List Ministra Edukacji Narodowej Pana Romana Giertycha na rozpoczęcie roku szkolnego - MEN.gov.pl
- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Szkoda tego rządu
No, szkoda. Szkoda tego rządu, a przede wszystkim geniuszu strategicznego (!) Jarosława Kaczyńskiego.
Oczywiście żałuję przede wszystkim tego, że kilka spraw zostało rozgrzebanych i nie doprowadzonych do końca - przede wszystkim lustracyjnych i dekomunizacyjnych, choć nie tylko (także gospodarczych, np. pakiet Kluski).
A po wyborach może już nie być możliwości, żeby te ważne kwestie doprowadzić do końca (np. koalicja PO-SLD, do której, mam nadzieję, jednak nie dojdzie).
Oczywiście żałuję przede wszystkim tego, że kilka spraw zostało rozgrzebanych i nie doprowadzonych do końca - przede wszystkim lustracyjnych i dekomunizacyjnych, choć nie tylko (także gospodarczych, np. pakiet Kluski).
A po wyborach może już nie być możliwości, żeby te ważne kwestie doprowadzić do końca (np. koalicja PO-SLD, do której, mam nadzieję, jednak nie dojdzie).
-
- Loża WSR
Mi też szkoda .. ale złoty pięćdziesiąt codziennie na jakąś prasę, bo tego rządu to średnio
Jakoś chyba nie wiedzieć czemu prawica zawsze jak od pewnego czasu dochodzi do władzy to zaczyna tworzyć chaos i to w sobie samej, dzieląc się i kłócąc wzajemnie. Poprzednim razem coś takiego pozwoliło SLD przejąć władzę w Państwie i widać od tamtego czasu prawica niestety wiele się nie nauczyła.
Przyznam sam jestem ciekaw wyników przyszłych wyborów (o ile nie nastąpi jednak jakieś inne rozwiązanie) biorąc pod uwagę iż wielkiego zamieszania na "rynku partyjnym" to ja nie widzę - żadne nowe się nie wybiły, a te co są obecnie w pewnym zakresie mają żelazny elektorat a pewna pozostała część wzajemnie jakby przepływa między sobą. Choć kto wie wcześniej 'afera Rywina' miała pewien wpływ to może i teraz te pomniejsze plus ta z CBA odegrają role teraz

Jakoś chyba nie wiedzieć czemu prawica zawsze jak od pewnego czasu dochodzi do władzy to zaczyna tworzyć chaos i to w sobie samej, dzieląc się i kłócąc wzajemnie. Poprzednim razem coś takiego pozwoliło SLD przejąć władzę w Państwie i widać od tamtego czasu prawica niestety wiele się nie nauczyła.
Przyznam sam jestem ciekaw wyników przyszłych wyborów (o ile nie nastąpi jednak jakieś inne rozwiązanie) biorąc pod uwagę iż wielkiego zamieszania na "rynku partyjnym" to ja nie widzę - żadne nowe się nie wybiły, a te co są obecnie w pewnym zakresie mają żelazny elektorat a pewna pozostała część wzajemnie jakby przepływa między sobą. Choć kto wie wcześniej 'afera Rywina' miała pewien wpływ to może i teraz te pomniejsze plus ta z CBA odegrają role teraz

- s_wojtkowski
- Wyrocznia WSR
Re: Szkoda tego rządu
Chyba jednak płonne me nadzieje. Oto sondaż z wp.plwojtkowski pisze:A po wyborach może już nie być możliwości, żeby te ważne kwestie doprowadzić do końca (np. koalicja PO-SLD, do której, mam nadzieję, jednak nie dojdzie).
Gdyby PO wygrało wybory, to jaką wolałbyś koalicję?
PO-PiS 22%
PO-LiD 55%
PO-PSL-LiS 5%
rząd mniejszościowy 7%
nie interesuje mnie to 11%
Kim są, do cholery, wyborcy PO, jeśli w ogóle dopuszczają kolację z postkomunistami (nie mówiąc już o jej popieraniu)? PO-LiD - co to za potwór ideologiczny, gospodarczy, mentalny?! Co łączy Tuska z Olejniczakiem, Schetynę z Kaliszem, Komorowskiego z Kwaśniewskim?!
Mam nadzieję, że chociaż Rokita* i Gowin* wyszliby z PO w wypadku powstania koalicji z LiDem. A może i Niesiołowskiego* by otrzeźwiło?
* moi ulubieni PeOwiacy