The Advertising Age

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
andy
Ekspert
Ekspert

The Advertising Age

Post autor: andy » 07 kwie (czw) 2005, 18:01:09

Wczoraj, w środę o 13:45 obyły się pierwsze zajęcia "The Adverting Age". Tytuł zajęć "mówi sam za siebie". To najsłynniejszy i najbardziej prestiżowy magazyn poświęcony reklamie. Redagowany w j. agielskim, wydawany w cyklu tygodniowym.

Zarząd WSR postanowił zaprenumerować tygodnik.

Wczoraj skupiliśmy się na następujących aspektach:

1. Cel zajęć: zapoznawanie Słuchaczy wszystkich specjalizacji z najnowszymi trendami w reklamie, marketingu, reklamie itd. w świecie. Materiału oczywiście będzie nam dostarczał tygognik, zaś wybór i tłumaczenia na użytek zajęć robię na razie samodzielnie.

2. Wstępem do zajęć było skoncetrowanie się na "Stuleciu reklamy", specjalnym wydaniu "The Adverting Age"; znajduje się tam m. in. 100 najsłynniejszych kampanii reklamowych, 100 najważniejszych postaci reklamy, 10 najważniejszych ikon reklamowych. (Od przyszłego tygodnia będę zamieszaczał materiały do zajęć).

3. Omówiliśmy rynek najważniejszcy agencji reklamowych w Polsce / świecie (międzynorodowe firmy reklamowe mające także biura w Polsce).

4. Nie ma w Internecie info o historii tygodnika; wysłałem zatem maila do redakcji w Nowym Jorku z prośbą o materiały. Jak przystało na amerykańskie standardy, od których dzielą nas lata świetlne, w ciągu 1,5 godziny otrzymałem wyczerpującą odpowiedź; prawdopodobnie jeszcze w przyszłym tygodniu redakcja The Advertising Age prześle do WSR książkę prezentującą tygodnik, wydawcę itp.

5. W celu zmaksymalizowania korzyści z zajęć, które prawdopodobnie będą odbywać sie do końca semetru

a) będę publikował zawczasu wszystkie terminy i ich znaczenia (niewykluczone, że przygotujemy nową encyklopedię, The Advertisin Age,

b) na ile to będzie możliwie prezentował najciekawsze materiały wizualne z rzutnika.

Wszystkie egzemplarze tygodnika będą oczywiście do dyspozycji Słuchaczy WSR w naszej czytelni.

Dziękuję bardzo bardzo kameralnej grupie, która zdecydowała się na udział w dodatkowych zajęciach.

A także Sławkowi, który jest jest inicjatorem przedsięwzięcia i do prowadzenia zajęć namówił mnie.

Dzięki temu co tydzień z pierwszej ręki będziemy mogli przeczytać co dzieje sie w świecie reklamy -na świecie. Z najlepszego źródła (również na świecie :mrgreen:

Lenka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Invitation

Post autor: Lenka » 07 kwie (czw) 2005, 18:48:38

Chciałabym zaprosić i polecić zajęcia z "Advertising Age" z A.Mańką.Nie wiem dlaczego jedynie 3 osoby zaciekawił ten przedmiot?Myślę,że warto wiedzieć coś więcej na temat "Wieku reklamy",skoro w zamierzeniu mamy być specjalistami w tej dziedzinie.Pewnie większość z was ma już zaplanowany ten czas(środa 13.45),ale jeśli znajdą się osoby, które nie mają żadnego pomysłu na spędzenie tego czasu to przyjdźcie.Nawet dla ciekawości!
Są to jedne z najciekawszych zajęć w jakich uczestniczyłam do tej pory w tej szkole.Mogą jednak nie być kontynuowane,jeśli nie zbierze się grupa min. 5-cio osobowa.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 07 kwie (czw) 2005, 19:08:49

Lenka mnie to temat jak najbardziej zaciekawil i mam ogromna ochote na te zajecia. Gorzej z czasem. Wczoraj nie dotarlem mimo ze chcialem.

Lenka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Just do it!

Post autor: Lenka » 07 kwie (czw) 2005, 20:00:10

To może zmienimy czas zajęć?Jeszcze nie wiadomo jak będzie wyglądać zaliczenie,bo nie wiadomo czy w ogóle zajęcia się odbędą!Czy wiecie jakie są najlepsze ikony reklamy według "Advertising Age"?Takie pytanie zadał nam A.Mańka.Mówiąc szczerze mieliśmy problem,bo czym jest ikona?

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 08 kwie (pt) 2005, 09:21:16

No tak druga polowa ma wtedy "filozofie" tyle ze po angielsku :P Ja nei wiem co do tej reklamy musialbym czekac 1,5godz. Moze raz sie skusze zobacze co tam sie robi a noz widelec bedzie fajnie i zostane....

mieze
Bywalec
Bywalec

Post autor: mieze » 08 kwie (pt) 2005, 11:55:50

Skuś się =] Warto :twisted: Obrazek

Havoc
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Havoc » 09 kwie (sob) 2005, 15:26:37

ktos mi powiedzial to samo ze strategi przedsiebiorstw u p. Syrowatki tez zapisalem sie zeby grupa wogule byla aby umozliwic start zajec a tu co sie okazalo. Nie dosc ze nie zdobede wystarczajacej liczby ocen zeby to zaliczyc to jeszcze bede mial z tego kolo. To sie nazywa skutek slow skus sie. Wiec dopuki Andy nie okresli jakie sa zasady zaliczenia tego nie bede wstawial parafki tam gdzie to grozi "samobojstwem"

Lenka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Lenka » 09 kwie (sob) 2005, 19:00:42

"Nie dosc ze nie zdobede wystarczajacej liczby ocen zeby to zaliczyc to jeszcze bede mial z tego kolo."Havok

Takie podejście do zdobywania wiedzy mnie przeraża!
Może kiedyś wpadniesz na to, że uczysz się dla siebie, a nie dla jakiś tam ocen.To nie "Podstawówka".Nie ma klasówek i żadnych wywiadówek!
Chyba pora wyskoczyć z tego szkolnego mundurka!
Osobiście chciałam jedynie zaciekawić tym przedmiotem, a niedoinformowanych powiadomić.Mam nadzieje,że mimo tylko takiej kameralnej grupki zajęcia i tak się odbędą!

mieze
Bywalec
Bywalec

Post autor: mieze » 09 kwie (sob) 2005, 20:21:37

Ich hoffe darauf auch :twisted: Obrazek

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 kwie (sob) 2005, 20:32:52

manchmal ist hoffnung unzulänglich :twisted:

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 09 kwie (sob) 2005, 20:43:50

Immerhin die Hoffnung stirbt zuletzt :) :D

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 kwie (sob) 2005, 20:59:14

Hoffnung stirbt mit uns ...

Aber warum sprechen wir mit dem "Stacheldraht", den ich nicht verstehe :?: :?

mieze
Bywalec
Bywalec

Post autor: mieze » 09 kwie (sob) 2005, 21:28:31

Verstehst du dieses sprach nicht?? :twisted: Ich glaube, dass es nicht so ist;-)
Ale wolę na polski spowrotem się przerzucić. Wracając więc do momentu, w którym to wszystko zaczełam... Też mam nadzieję, że zajęcia się będą odbywały :D

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 09 kwie (sob) 2005, 21:50:05

Dobry pomysl zeby wrocic do polskiego. Tez o tym myslalem bo troche zgubilismy watek. Inna sprawa ze jak sa chetni to mozna po rozmawiac w innym temacie po niemiecku :)
seize pisze:Aber warum sprechen wir mit dem "Stacheldraht", den ich nicht verstehe :?: :?
In Deutschem ist es so allgemein dass ich fast keine "Stacheldraht" gesehen hatte als ich es schrieb. Ausserdem bin ich mich nicht sicher ob es nur Stacheldraht dadrin ist.
Ostatnio zmieniony 09 kwie (sob) 2005, 21:54:30 przez sinar, łącznie zmieniany 1 raz.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 kwie (sob) 2005, 21:51:08

Ich versichere Sie, ich kenne nicht diese Sprache (jedoch manchmal möchte) :?

No kto wie zobaczymy moze w takim razie i ja kiedy zawitam zobaczyc co tak tu reklamuja :D

ODPOWIEDZ