List gończy ;)

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: List gończy ;)

Post autor: seize » 18 paź (czw) 2007, 15:39:52

sinar pisze:Seize sie pozegnal.
To prawda. Choć sentyment i inne takie są to gdyby nie wczorajsza chęć -wrzucenia jednej rzeczy, która mi się w pewien sposób spodobała- to by tu mnie dziś też nie było i tej treści którą właśnie płodzę...

Wczoraj moją uwagę przykuł tytuł tego tematu i postanowiłem, że i przy najbliższej okazji coś od siebie do niego dodam; choć bezpośrednio nikt mnie do tablicy nie wywołał.

Trafnym w moim odczuciu był post Sinara (link); choć może jego intencje jako autora były inne od mojego odczytania zawartych tam treści. Bowiem uważam, iż forum straciło dużo na swoim wyrazie. Jedyną cechą wyróżniającą je jest tylko fakt iż zabierają tu głos słuchacze/absolwenci WSR. Innych cech unikalnych jest totalny brak. Jak na mój gust forum przestało być tym forum jakim było jakiś czas temu.

Osobiście czułem się w związku z tym jak jakiś byt anachroniczny, z racji iż jak widać nie umiem lub nie widzę sensu odnajdywania się w realiach którymi rządzą się pisanie o niczym dla zabicia czasu, inne formy czatu, zdobywanie punktów do lansu etc. gdzie próba dyskusji czy też wprowadzenia tematu konkretnego z góry są skazane na fiasko gdyż są "za ciężkie", a nie daj Boże jak jeszcze post będzie dłuższy niż dziesięć zdań.

Pomijam tu już kwestie prywatne, które też odegrały jakąś tam role decyzyjną. Bo akurat cząstka z nich, czyli np. zacietrzewienie niektórych osób, poruszanie tylko zakresów wygodnych dla siebie, rzucanie oskarżeń beż wsparcia ich jakimś wytłumaczeniem, nieumiejętności prowadzenia dyskusji etc. to szczerze nic nowego i nie rzecz najważniejsza, bo to zresztą bardziej żenujące i śmieszne niż budzące zmartwienia i troski.

Szkoda jest mi po prostu, że forum -na którym spędziłem aktywnie parę dobrych lat- z postaci ciekawego i szerokiego tematycznie forum, zmierza coraz bardziej -w moim odczuciu- jakby w kierunku takiej lanserskiej kawiarni towarzyskiej.

Cieszy mnie natomiast, że choć taki "trudny" temat jak "Rozmowy o polityce" stał się tematem, który w sekcji "Forum ogólne" nie tylko posiada najwięcej postów (800) ale przede wszystkim ma największą liczbę wyświetleń (65148). Choć i tak raczej za wzór dyskusji służyć on nie może.

Ps : Jak kogoś interesuje proste zestawienie w oparciu o "top 10" vide poprzednie raporty tutaj może odnaleźć plik ODT z ów danymi.

BTW : Patrząc na forum i na tegoroczny jego dorobek (liczba tematów żyjących oraz powstałych w 2007) można tak go podsumować :

Ogłoszenia / Prośby o Pomoc : 211
Hydepark : 100
Forum Ogólne : 76
Rekrutacja : 69
Spotkania, imprezy : 34
Kino, Film, TV : 25
Sport : 21
Muzyka : 17
Gry i zabawy : 13
Humor : 12
Internet : 11
Pojedynki : 7
Strona www szkoły : 7
Książki : 6

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 18 paź (czw) 2007, 22:37:09

...

proszę serio ...

niech napisze mi jedna osoba <prócz magdusi> ... która przeczytałą posta Seizego od początku do końca ...

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 18 paź (czw) 2007, 22:41:05

ja :roll:

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: Magdusia » 18 paź (czw) 2007, 22:58:34

Paziu próbujesz w ten sposób pokazać że zaniknęła w Tobie umiejętność czytania wypowiedzi nieco dłuższych niz te na 2-6 linijek? :D
owszem przeczytałam tego posta i co gorsza (gorsza, bo niestety Seize prawde napisał) zgadzam się z jego treścią.
Może nie jestem jakoś mega długo na forum, choć i tak uważam, że ponad 2,5 roku to juz i tak sporo. I może nie zawsze byłam mega aktywna i może mam na swoim koncie troche off-topujących postów (pewnie jak i każdy nawet najbardziej prawy i grzeczny użyszkodnik), ale ujmując trochę inaczej problem.. to jest forum szkoły reklamy. a spójrz jakie tematy wiodą prym. spójrz jak bardzo w temacie są posty pisane w większości tematów. Masa topiców to jeden wielki offtop. A dłuższa merytoryczna dyskusja jest prawie że nie możliwa. Smutne to to. Niby sie czasem napisze coś w "co mnie wnerwia" czy "helloł" w "good morning..." tylko co to tak serio daje. Już nie wspomne o tym że podobnie wygląda wśród ludzi wiele kontaktów interpersonalnych, sama powierzchowność z ładną maską "wyższej szkoły lansu i baunsu". To bywa fajne i śmieszne ale żyć sie tak na dłuższą metę nie da :) Dlatego też temat wspomniany przez Seizego, ten o polityce, jest w pewnym sensie enklawą, tak samo jak ten podumierający już trochę topic o antyklerykaliźmie. Ktoś poza Kalim, Seize, Sinarem, idunno, wojtkowskim i mną tam wogóle zagląda? a to ciekawe.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Liściki gończe

Post autor: s_wojtkowski » 19 paź (pt) 2007, 08:34:50

seize pisze:Jak na mój gust forum przestało być tym forum jakim było jakiś czas temu.
Co gorsza, ciągle jeszcze nie jest tym forum, którym będzie za jakis czas!
Paziu pisze:niech napisze mi jedna osoba <prócz magdusi> ... która przeczytałą posta Seizego od początku do końca ...
Pominąłem tylko przecinki i kropki, ale muszę przyznać, że przeczytałem.
Magdusia pisze:Ktoś poza Kalim, Seize, Sinarem, idunno, wojtkowskim i mną tam wogóle zagląda?
Ktoś mi ostatnio zajrzał przez ramię. Ale szybko uciekł. Z krzykiem.

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

taka se riposta...

Post autor: Magdusia » 19 paź (pt) 2007, 09:12:50

wojtkowski pisze:
Magdusia pisze:Ktoś poza Kalim, Seize, Sinarem, idunno, wojtkowskim i mną tam wogóle zagląda?
Ktoś mi ostatnio zajrzał przez ramię. Ale szybko uciekł. Z krzykiem.
nie sądzisz ze to przykre?
wojtkowski pisze:
seize pisze:Jak na mój gust forum przestało być tym forum jakim było jakiś czas temu.
Co gorsza, ciągle jeszcze nie jest tym forum, którym będzie za jakis czas!
ja rozumiem, że Panta Rei, ale kurna, nie Everything Dies...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Liściki gończe

Post autor: seize » 19 paź (pt) 2007, 10:49:43

wojtkowski pisze:Co gorsza, ciągle jeszcze nie jest tym forum, którym będzie za jakis czas!
Brzmi to jak hasło o IV Rzeczpospolitej. No ale do rzeczy... Skoro ciągle nie jest takim jakim ma być (jak rozumiem już od dawna) to pytam zatem: jaki wymiar czasowy kryje się pod enigmatycznym i "quasi-piarowym": za jakiś czas? I może prosty zarys jakiś podstawowych zmian mających zajść.
wojtkowski pisze:Ktoś mi ostatnio zajrzał przez ramię. Ale szybko uciekł. Z krzykiem.
Skoro ostatnio odwiedzałeś tamten temat to szkoda, że (nie po praz pierwszy zresztą) nie pozwoliłeś sobie odpowiedzieć tam na kwestie/pytania które m.in. w twoim kierunku wysuwałem.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 19 paź (pt) 2007, 13:05:42

Paziu pisze:...

proszę serio ...

niech napisze mi jedna osoba <prócz magdusi> ... która przeczytałą posta Seizego od początku do końca ...
Przeczytalem. I cus tak tego malo! :D Znaczy malo jak malo ja tam nikogo bynajmniej nie namawiam ani nie prowokuje do pisania wiekszej ilosci postow. Ale wymiarowo chociaz! Przeciez ja tu o pojedynczych imprezach dluzsze posty czytalem a tu takie podsumowanie forum. Skandal! A jest przeciez jeszcze tyle centymetrow kwadratowych do zagospodarowania na tym forum :lol:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 19 paź (pt) 2007, 13:38:11

Mało objętościowo jak na podsumowanie? Przyznam że owszem mogło być tego więcej, tylko po co? Biorąc pod uwagę target to chyba post i tak jest za długi przynajmniej o sześć akapitów :twisted:

Zresztą co pisać więcej? Starać się wykazać własny wkład jakiś w forum, próby jego wspierania czy rozwoju itd? Na co to komu?
Ja robiłem to w czym widziałem sens, co chciałem robić i co sprawiało mi przy tym radość.

A że były dłuższe posty? A i owszem choć rekord forumowy to i tak nie do mnie należy 8) Tyle, że Sinar te moje np dłuższe o imprezach były bo miały swój sens bytu, oraz odbiorców. Teraz poziom męczenia się już przy czytaniu np. siódmego zdania zdaje się jest już dużo większy.

I ja już nie mówię nawet o tym iż kiedyś były takie tematy jak "Zagadka istnienia i czasoprzestrzeni" czy nawet "My hedoniści!" - choć ciekawe jest to iż wtedy nie było strachu przed zaistnieniem takiego tematu i co ważne była ku temu chęć. Ale ile chociażby z Twoich inicjatyw o tematyce około reklamowej tak naprawdę bytuje do dziś dnia, a które wcześniej żyły (różnie bo różnie ale żyły) swoim życiem?

Mi po prostu szkoda, że to co kiedyś było takim światem równoległym - czyli ta cała część stricte rozrywkowo-towarzyska - staje się coraz bardziej jakby jedynym silnikiem ciągnącym to forum. Nie towarzyszy temu jakby już za wiele czegoś co można nazwać 'górną półką" - i nie mówię tu o jakiś przeintelektualizowanych tematach czy coś, ale choćby o sprawach nawet luźno powiązanych ze światem mediów, reklamy etc.

...

kiti
Ekspert
Ekspert

Post autor: kiti » 19 paź (pt) 2007, 14:55:41

Hm... no to ja przyznam się do przeczytania wszystkich postów od początku do końca :) a co do "życia" forum...
może to polega na tym że ludzie idą teraz na łatwizne, albo poprostu nie mają czasu, albo jeszcze inaczej - nawet jeśli coś przeczytają to nie wchodzą w dyskusje bo to przecież wysiłek intelektualny :wink: ciężko określić i opisać to tak konkretnie - ile ludzi tyle powodów dlaczego Forum jest jakie jest ...

to tak tylko zdanie osoby obcej ...

Paziu
Ekspert
Ekspert

Post autor: Paziu » 19 paź (pt) 2007, 19:37:11

po to jest kurna forum ... żeby sie wreszcie odprężyć i pogadać ... tym bardziej że to Hydepark ... wysiłek mam jak sudoku na czas rozwiązuję ... O_o ...

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 19 paź (pt) 2007, 21:34:42

Dzien drobny! Tfu! Ciao! Buonasera! Kogo tu scigacie listem gonczym skarbeczki Wy moje? Bo mi kilka osob przez ramie zaglada tu i nie moge sie wczytac za bardzo? Ach jaki ten swiat jest maly! A do tego tu jaki piekny! :lol:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 20 paź (sob) 2007, 01:46:26

Paziu pisze:po to jest kurna forum ... żeby sie wreszcie odprężyć i pogadać ... tym bardziej że to Hydepark ... (...)
A i owszem odprężenie ważna rzecz, tyle że tu nie o hydepark mi się rozchodzi... ale to zapewne wynika z któregoś z późniejszych zdań w tamtym moim poście.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 20 paź (sob) 2007, 06:50:10

seize pisze:Mało objętościowo jak na podsumowanie? Przyznam że owszem mogło być tego więcej, tylko po co? Biorąc pod uwagę target to chyba post i tak jest za długi przynajmniej o sześć akapitów :twisted:
No przeciez tylko zartowalem. Ja tam sie juz przyzwyczailem. Pisze tak bardziej sobie a muzom bo wiem ze zwlaszcza w tematach okoloreklamowych odzewu nie bedzie zadnego a sukcesem bedzie jesli ktos przeczyta. Najpierw myslalem ze sie ktos moze wstydzi wypowiedziec, zachecalem ale z czasem przywyklem. Takze traktuje to raczej jako taki poligon doswiadczalny i cwiczenia do bloga. Natomiast wiem ze na odzew i na dyskusje, choc nie koniecznie merytoryczna to moge zawsze liczyc w jednym temacie, tym o polityce.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 20 paź (sob) 2007, 09:51:38

Wiem wiem ale pozwoliłem sobie przy okazji zrobić kolejne małe napomknięcie że ilość (czy też raczej jej ograniczenie) zdaje się jest większym wyznacznikiem - np. poczytności postu - niż jakość czy sens 8)
sinar pisze:(...) Ja tam sie juz przyzwyczailem. Pisze tak bardziej sobie a muzom bo wiem ze zwlaszcza w tematach okoloreklamowych odzewu nie bedzie zadnego a sukcesem bedzie jesli ktos przeczyta. Najpierw myslalem ze sie ktos moze wstydzi wypowiedziec, zachecalem ale z czasem przywyklem. (...)

No więc właśnie ... "sukcesem będzie jeśli ktoś przeczyta" ... trafne, prawdziwe i smutne zarazem stwierdzenie.

ODPOWIEDZ