To prawda. Choć sentyment i inne takie są to gdyby nie wczorajsza chęć -wrzucenia jednej rzeczy, która mi się w pewien sposób spodobała- to by tu mnie dziś też nie było i tej treści którą właśnie płodzę...sinar pisze:Seize sie pozegnal.
Wczoraj moją uwagę przykuł tytuł tego tematu i postanowiłem, że i przy najbliższej okazji coś od siebie do niego dodam; choć bezpośrednio nikt mnie do tablicy nie wywołał.
Trafnym w moim odczuciu był post Sinara (link); choć może jego intencje jako autora były inne od mojego odczytania zawartych tam treści. Bowiem uważam, iż forum straciło dużo na swoim wyrazie. Jedyną cechą wyróżniającą je jest tylko fakt iż zabierają tu głos słuchacze/absolwenci WSR. Innych cech unikalnych jest totalny brak. Jak na mój gust forum przestało być tym forum jakim było jakiś czas temu.
Osobiście czułem się w związku z tym jak jakiś byt anachroniczny, z racji iż jak widać nie umiem lub nie widzę sensu odnajdywania się w realiach którymi rządzą się pisanie o niczym dla zabicia czasu, inne formy czatu, zdobywanie punktów do lansu etc. gdzie próba dyskusji czy też wprowadzenia tematu konkretnego z góry są skazane na fiasko gdyż są "za ciężkie", a nie daj Boże jak jeszcze post będzie dłuższy niż dziesięć zdań.
Pomijam tu już kwestie prywatne, które też odegrały jakąś tam role decyzyjną. Bo akurat cząstka z nich, czyli np. zacietrzewienie niektórych osób, poruszanie tylko zakresów wygodnych dla siebie, rzucanie oskarżeń beż wsparcia ich jakimś wytłumaczeniem, nieumiejętności prowadzenia dyskusji etc. to szczerze nic nowego i nie rzecz najważniejsza, bo to zresztą bardziej żenujące i śmieszne niż budzące zmartwienia i troski.
Szkoda jest mi po prostu, że forum -na którym spędziłem aktywnie parę dobrych lat- z postaci ciekawego i szerokiego tematycznie forum, zmierza coraz bardziej -w moim odczuciu- jakby w kierunku takiej lanserskiej kawiarni towarzyskiej.
Cieszy mnie natomiast, że choć taki "trudny" temat jak "Rozmowy o polityce" stał się tematem, który w sekcji "Forum ogólne" nie tylko posiada najwięcej postów (800) ale przede wszystkim ma największą liczbę wyświetleń (65148). Choć i tak raczej za wzór dyskusji służyć on nie może.
Ps : Jak kogoś interesuje proste zestawienie w oparciu o "top 10" vide poprzednie raporty tutaj może odnaleźć plik ODT z ów danymi.
BTW : Patrząc na forum i na tegoroczny jego dorobek (liczba tematów żyjących oraz powstałych w 2007) można tak go podsumować :
Ogłoszenia / Prośby o Pomoc : 211
Hydepark : 100
Forum Ogólne : 76
Rekrutacja : 69
Spotkania, imprezy : 34
Kino, Film, TV : 25
Sport : 21
Muzyka : 17
Gry i zabawy : 13
Humor : 12
Internet : 11
Pojedynki : 7