Antyklerykalizm

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ

Czy uwazasz, ze wszyscy polscy podatnicy powinni finansowac fanaberie Krk (Swiatynia Opatrznosci Bozej, Rydzyjko, katolickie programy w TVP, Lichen, bursztynowe oltarze itp.)?

Tak, chce finansowac to z moich podatkow niezaleznie od poziomu bezsensu tej inwestycji
5
6%
Tak, ale tylko wtedy, jesli jest to naprawde wazny cel
12
14%
Nie, powinni to sami finansowac
15
17%
Nie, a oprocz tego powinno sie ich opodatkowac i wlaczyc do normalnego spoleczenstwa
53
61%
nie mam zdania
2
2%

Liczba głosów: 87

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 14 lis (śr) 2007, 21:29:10

BTW :
wojtkowski pisze:Właśnie. Podsycanie nastrojów ANTY prowadzi do niechęci, niezadowolenia, nienawiści, której ostatecznym przejawem jest zabijanie. Nie widzisz związku?
Hmm ... to też dość "symptomatyczne" że pouczasz ludzi do czego prowadzi postawa ANTY, jednocześnie prezentując np. taka postawę :
wojtkowski [[url=http://szkolareklamy.pl/ftopicp-105359.html#105359]tutaj[/url]] pisze:Jestem zdania, że rządy PO nie muszą być złe. Więcej: dobrze bym im życzył. Ale też jestem zatwardziałym, nieprzejednanym, zacietrzewionym i niereformowalnym antykomunistą, który ma odruch dopisania na końcu każdego swojego politycznego posta frazy "Precz z komuną!"

Swoją drogą ciekawe co takiego symptomatycznego jest w mojej reakcji?
Czy to może jest z cyklu : rzucasz tezę i nie czujesz najmniejszej potrzeby wyjaśnienia czegokolwiek osobie której coś zarzucasz :?:

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 19 lis (pn) 2007, 09:36:47

Aha czyli to jednak była wypowiedź "z cyklu". Norma 8) :mrgreen:

seize
Loża WSR
Loża WSR

. hRi .

Post autor: seize » 22 lis (czw) 2007, 15:52:18

To dziś będzie milej i weselej :D

Tegoroczna edycja konkursu Proboszcz Roku wyłoniła zwyciężce, który w nagrodę otrzymał laptop; pozostali finaliści otrzymali programy komputerowe dla parafii i plyty. Wyniki zostały ogłoszone podczas uroczystej gali w siedzibie Sekretariatu Episkopatu Polski w Warszawie.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Cytat w celu informacyjnym.

Post autor: seize » 23 lis (pt) 2007, 12:30:38

"Polski Kościół już zbiera siły przed Euro 2012. Wokół stadionów powstaną kaplice polowe i centra ekumeniczne. Chętni będą mogli się nawet wyspowiadać"

Modlitwa na Euro - Sport.pl / Metro

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Zamykam swój udział w "tym czymś"

Post autor: s_wojtkowski » 23 lis (pt) 2007, 13:34:14

I co? Fajnie tak gadać samemu ze sobą? Możesz jeszcze dodatkowo przesyłać sobie mejle - będzie jeszcze większa satysfakcja. Albo zadzwonić ze stacjonarnego na komórkowy.

Nie rozumiem w jakim sensie dwa ostatnie posty (ale też wiele innych wcześniej) mają się wiązać z antyklerykalizmem (musi być zapewne ten antyklerykalizm jakoś swoiście pojmowany - jak? tego nam autor czy autorzy tego topiku nie zachcieli objawić).

Nie widzę też do czego ta dyskusja miałaby prowadzić, skoro polega na wrzucaniu niusów o życiu Kościoła bądź jego przedstawicieli w kontekstach bez ładu i składu, za to, jak rozumiem, z sugestią, że "coś tu jest (zawsze) nie tak" (zupełnie jak w komunizmie albo i jeszcze gorzej).

Generalnie piszę tego posta jako zamykającego swój udział w nieniejszym temacie. Rozmawiać o antyklerykaliźmie jak o antykomunizmie (bo seize nie bardzo widzi między jednym a drugim różnicę, zauważa jednak, że oba wyrazy mają ten sam przedrostek, a to, przyznaję, już coś) to mi się nie chce. Albo dokładniej - nie ma z kim.

Magdusia
Loża WSR
Loża WSR

aczkolwiek...

Post autor: Magdusia » 23 lis (pt) 2007, 13:46:52

Sławku, uważam, że Twoja postawa jest ignorancka, bo po co ścierać się z argumentami które sam niby byś poparł ale z drugiej strony warto się im przeciwstawić.. itd.

pozatym żądam, abyś nie umniejszał wartości intelektualnej Roberta, pisząc, że jedyne co zauważa (w kwestii antyklerykalizmu i antykomunizmu) to to że mają ten sam przedrostek... żenujące Sławku.

Awatar użytkownika
s_wojtkowski
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Re: aczkolwiek...

Post autor: s_wojtkowski » 23 lis (pt) 2007, 13:56:36

Magdusia pisze:pozatym żądam, abyś nie umniejszał wartości intelektualnej Roberta, pisząc, że jedyne co zauważa (w kwestii antyklerykalizmu i antykomunizmu) to to że mają ten sam przedrostek... żenujące Sławku.
No dobrze. Masz rację. Nie miałem zamiaru umniejszać wartości intelektualnej Roberta, ale ktoś mógłby to tak zrozumieć. Nie o intelekt tu bowiem chodzi, lecz o spostrzegawczość (i - żeby tak rzec - pewien rodzaj wrażliwości). Więc wycofuję się z tego. Z tego sformułowania i z tego topiku. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że próbowałem pomóc temu tematowi i dobrymi (w moim przekonaniu) radami i udziałem w niektórych dyskusjach. Ale w pewnym momencie trzeba się poddać. I zakończyć po millerowsku - jak prawdziwy męźczyzna.

Po prostu nie każdy człowiek nadaje się do każdej dyskusji. Ja do niniejszej - jak chyba widać - nie bardzo.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Zamykam swój udział w "tym czymś"

Post autor: seize » 23 lis (pt) 2007, 14:06:56

wojtkowski pisze:I co? Fajnie tak gadać samemu ze sobą? Możesz jeszcze dodatkowo przesyłać sobie mejle - będzie jeszcze większa satysfakcja. Albo zadzwonić ze stacjonarnego na komórkowy.
A co, przeszkadza taka forma, czy jak bo nie rozumiem? Jeśli tak to przecież zawsze można się włączyć merytorycznie(!) i budować dialog. Jeśli nie to - zapytuje po raz wtóry - po cóż w ogóle odwiedzać temat.
Skoro to robię widać widzę w tym jakiś sens oraz czerpie z tego satysfakcję. Przykład z rozmową tel jest o tyle chybiony, że taka rozmowa była by stricte zasadniczo subiektywnie widoczna, post na forum jest natomiast głosem skierowanym w stronę publiczną. Choć rozumiem, że możesz tego - do czego masz prawo - aspektu nie zauważać.
wojtkowski pisze:Nie rozumiem w jakim sensie dwa ostatnie posty (ale też wiele innych wcześniej) mają się wiązać z antyklerykalizmem (musi być zapewne ten antyklerykalizm jakoś swoiście pojmowany - jak? tego nam autor czy autorzy tego topiku nie zachcieli objawić).
Cóż mógłbym napisać, że nie mam obowiązku odpowiadać na "stronnicze i napastliwe" pytania. Niemniej tym się różnimy, że ja mam zwyczaj odpowiadać na pytania [owszem, nieraz nawet nazbyt rozwlekle, ale to już inna sprawa]. Jaki sens? Taki, że jak już kiedyś pisałem wrzucam tu (tak samo jak i w polityce) rzeczy które zwrócą moją uwagę - najczęściej negatywną. Czemu tu? Bo uważam że w tematach powinien być pewien porządek i wole tutaj (zwłaszcza ze mi pasuje z uwagi na częsty negatywizm odbioru sprawy prezentowanej) niż np. w 'czy wiecie że..' etc gdzie zwykli zaglądać ludzie niekoniecznie zainteresowani tematyka. Sstanowi to bardziej "działalność" zastępczą z racji braku chęci (a u niektórych niechęci i strachu) do prowadzenia dialogu merytorycznego, dyskusji tematycznej.
wojtkowski pisze:Nie widzę też do czego ta dyskusja miałaby prowadzić, skoro polega na wrzucaniu niusów o życiu Kościoła bądź jego przedstawicieli w kontekstach bez ładu i składu, za to, jak rozumiem, z sugestią, że "coś tu jest (zawsze) nie tak" (zupełnie jak w komunizmie albo i jeszcze gorzej).
A co czego prowadzi 'czy wiecie że..' ? Jak dla mnie do tego samego, ot po prostu jest zakrojone do tematyki "okołoklerykalnej", gwarantując innym proste omijanie treści przez nich niechcianych w innych wątkach. Jeżeli chodzi o sugestie, to jak wspomniałem powyżej: owszem sugestia jest jawna, że w moim odczuciu rzecz o której anonsuje nie jest w pełni mnie satysfakcjonująca, ciesząca czy też w jakiś sposób narusza moje poczucie i szacunek religijny etc. Jeżeli zaś chodzi o komunizm, to cóż... to nie jest to moje hobby więc ocenę pozostawiam tobie; ja nie widzę go wszędzie a tym samym pewnie w zbyt małej ilości rzeczy abyśmy mogli tu mieć wspólne zdanie. Grunt, że PRL-owski komunizm się u nas skończył więc to inne zdanie mieć mi wolno.
wojtkowski pisze:Generalnie piszę tego posta jako zamykającego swój udział w nieniejszym temacie. Rozmawiać o antyklerykaliźmie jak o antykomunizmie (bo seize nie bardzo widzi między jednym a drugim różnicę, zauważa jednak, że oba wyrazy mają ten sam przedrostek, a to, przyznaję, już coś) to mi się nie chce. Albo dokładniej - nie ma z kim.
Po pierwsze to twoja decyzja i jaka nie będzie to ją uszanuję, choć jak już kiedyś mówiłem: szkoda bo uważam mógłbym wnosić do tego tematu niemało w ujęciu dyskusji, weryfikacji i tłumaczenia.
Po drugie: powołujesz się ponownie na kwestię która wynikała z pewnego kontekstu jaki się wytworzył w "Czadzie", o której dyskutowaliśmy oraz która - jak zresztą zapowiedziałeś m.in drogą smsową - miałeś przedstawić, wyjaśnić, przedstawić dowody na swoją tezę etc. A tak rzucasz tylko fałszywe oskarżenia, nic sobie z tego nie robiąc i nie dając mi szansy przedstawienia stanu rzeczywistego i sprawiedliwej obrony. Ale cóż standardy o których tutaj wspominałeś jak rozumiem mogą działać tylko w jedną stronę. Cóż bywa.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: aczkolwiek...

Post autor: seize » 23 lis (pt) 2007, 14:22:37

wojtkowski pisze:Po prostu nie każdy człowiek nadaje się do każdej dyskusji. Ja do niniejszej - jak chyba widać - nie bardzo.
A bardzo szkoda, bo uważam wystarczyło by abyś wyłączył w sobie tą pewną stronniczość i ignorancję, a obudzić w sobie bardziej pokłady szacunku, uznania możliwości i cenności istnienia różnic w poglądach i zdaniach oraz podejście nieco filozoficzne, które ceni sobie wszelkie dyskusje o wszechrzeczy.

Co do kwestii komunizmu (a ściślej rzecz biorąc socjalizmu) i chrześcijaństwa to jak mowie: twoja postawa i rozdmuchanie wątku z hydeparkowego "czadu", rzucanie stworzonej przez siebie tezy - stworzonej z uwagi na spojrzenie przez pryzmat swojego emocjonalnego i niestety w moim odczuciu przewrażliwionego stanowiska - bez potrzeby zrozumienia czy też zdolności przyjmowania czasem pewnych rzeczy nieco mniej radykalnie, sprawia iż odbieram to już wyłącznie jako prywatną chęć krytykowania i obrażania mojej osoby.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Odpór plus propozycja

Post autor: seize » 25 lis (ndz) 2007, 19:40:29

BTW :
wojtkowski pisze:Przedstaw choć raz swoje przekonania religijne. Pokaż co jest w Tobie PRO, a nie ANTY. Będzie jaśniej. Daj innym sprawiedliwą szansę założenia watku np. antypogańskiego czy co tam masz w głowie.
Chyba już wiem czemu nawet nie warto pisać jasno i odpowiadać na pytania - dlatego że i tak odpowiedz nie interesuje pytającego ...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (wt) 2007, 08:15:14

Kościół ogłosił koniec lustracji biskupów w Polsce - Onet.pl

... najlepsze i tak jest zdanie >> Episkopat zdecydował, że choć opublikuje efekty końcowe prac obu gremiów, jednak bez podawania danych personalnych, bo - jak tłumaczy bp Budzik - mogłoby to być odebrane jako "lista agentów". <<

seize
Loża WSR
Loża WSR

Re: Zamykam swój udział w "tym czymś"

Post autor: seize » 30 lis (pt) 2007, 17:37:33

Postanowiłem dzis przyjrzeć się ponownie prowadzonej tu niedawno rozmowie i zauważyłem iz - w skutek zapewne własnej pomyłki powodowanej zapewne zbitką chęci szybkiego odpisania i jakichś emocji - dokonałem małego błędu - który w oparciu o znajomość wcześniejszych wypowiedzi mógł być prawidłowo rozumiany niemniej sądzę warto go poprawić przez zacytowanie z wytłuszczeniem; choćby dla formalności.
seize pisze:Po pierwsze to twoja decyzja i jaka nie będzie to ją uszanuję, choć jak już kiedyś mówiłem: szkoda bo uważam mógłbyś wnosić do tego tematu niemało w ujęciu dyskusji, weryfikacji i tłumaczenia.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 gru (pn) 2007, 15:56:19

W serwisie Onetu można znależć taki oto artykuł :

"Biskupi chcą matury z religii, MEN jest przeciwne"

/ dodatkowo nie wiem nigdy czemu mowa o "religii" na maturze a nie tak jak w zasadzie wychodzi, że "religii katolickiej" lub ogólnie nazwijmy ją "chrześcijańskiej" z uwagi iż ma to dotyczyć m.in. prawosławia; zawsze będę powtarzał że takie pomysły muszą umożliwiać zatem zdawanie każdemu tej religii/wyznania jaką wyznaje zwłaszcza jeżeli znajduje się ona w rejetrze /

... obok można znależć ankietę, której wyniki na chwilę mojego jej odwiedzenia przezentowały się następująco :

Czy religia powinna być zdawana na maturze?

Tak 10%
Nie 88%
Nie interesuje mnie to2%

Ogółem głosów: 82648

Źródło : onet.pl

8) :D

CASE
Ekspert
Ekspert

Post autor: CASE » 03 gru (pn) 2007, 16:11:45

Seize, jakbym tego tematu nie założył, to jaki byłby Twój sens życia?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 03 gru (pn) 2007, 16:18:13

Heheh spoko są inne priorytetowe sensy, co nie zmienia faktu że i ten jakoś sobie bytuje w ujęciu mojego istnienia forumowego :D

Zresztą widzisz : założyłeś a potem zostawiłeś, to ktoś się sierotą zaopiekował a Ty jeszcze narzekasz :D :mrgreen:

ODPOWIEDZ