Zdrowie
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Loża WSR
Wracajac do tematu i tego co wczesniej napisaliscie. Aby zyc zdrowiej nie trzeba wbrew pozorom wiele. Trzeba miec jedynie troche samozaparcia aby sie do tego zastosowac/przyzwyczaic. Jesli mialbym podsumowac takie najwartosciowsze rady to podkreslilbym kilka rzeczy:
1. Jesc jak najwiecej warzyw i owocow. Najlepiej kilka razy dziennie... Jak sie da to swieze wzglednie mrozonki. Poza tym ryby, oliwa i w ogole dieta srodziemnomorska. Unikac czerwonego miesa, slodyczy.
2. Unikac alkoholu (innych uzywek typu kawa, cola, papierosy zreszta tez). Jesli juz to czerwone wino. Czasem mozna przeplukac nerki piwem (tak raz w tygodniu) Mocniejsze trunki to jedynie zewnetrznie
Z napoi najlepiej moim zdaniem pic wode i to niegazowana.
3. Pare razy w tygodniu troszke ruchu. W jakiejkolwiek postaci - sport, taniec, spacer, praca w ogrodku/na dzialce.
4. Wiecej optymizmu, zdrowych relacji miedzyludzkich. Umiarkowanie dozowac sobie stres (zazwyczaj jest go w naszym zyciu za duzo).
5. Kriokomora, jaskinia solna czy medytacja od czasu do czasu tez nie sa zle
Trzeba po prostu znalezc troche czasu tylko dla siebie i podarowac sobie ta odrobine luksusu

1. Jesc jak najwiecej warzyw i owocow. Najlepiej kilka razy dziennie... Jak sie da to swieze wzglednie mrozonki. Poza tym ryby, oliwa i w ogole dieta srodziemnomorska. Unikac czerwonego miesa, slodyczy.
2. Unikac alkoholu (innych uzywek typu kawa, cola, papierosy zreszta tez). Jesli juz to czerwone wino. Czasem mozna przeplukac nerki piwem (tak raz w tygodniu) Mocniejsze trunki to jedynie zewnetrznie

3. Pare razy w tygodniu troszke ruchu. W jakiejkolwiek postaci - sport, taniec, spacer, praca w ogrodku/na dzialce.
4. Wiecej optymizmu, zdrowych relacji miedzyludzkich. Umiarkowanie dozowac sobie stres (zazwyczaj jest go w naszym zyciu za duzo).
5. Kriokomora, jaskinia solna czy medytacja od czasu do czasu tez nie sa zle

-
- Loża WSR
ja tam żyje bardzo niezdrowo! jem w nocy, pije bez przerwy, prawie w ogóle nie śpie, ostatnio też niestety mniej ruchu.. ale mimo wszystko wydaje mi się że dożyje 100
takie mam przeczucie i pare razy mi się to śniło
aaa i dodam iż mimo tego mojego 'super zdrowego' stylu życia, nie mam problemów ze zdrowiem, nie chodzę do lekarzy, w sumie jeśli choruje to raz w roku i to na 3-4 dni, wyniki badań na cukier, ciśnienie, na głowę też ok itp itd..
ogólnie mówiąc nic mi nie dolega i jest wszystko w porządku. 

-
- Zadomowił(a) się
Jesli chcemy dbac o sylwetke to z tymi owocami to nie przesadzajmy bo cukier w nich zawarty nie sprzyja odchudzaniu.sinar pisze:
1. Jesc jak najwiecej warzyw i owocow.
Albo herbata (nieslodzona) czarna, zielona, ogolnie zioła aby odtruc organizm.sinar pisze:2. Z napoi najlepiej moim zdaniem pic wode i to niegazowana.
Wystarczy ze do sklepu ktory jest w odleglosci 300-400m sie przejsc a nie jechac samochodemsinar pisze: 3. Pare razy w tygodniu troszke ruchu.

O tak, zdecydowanie. Czasem wystarczy dac sobie spokoj i przemilczesc/darowac wdawanie sie w dyskusje/sprzeczki ktore niepotrzebnie budza negatywne emocje.sinar pisze: 4. Wiecej optymizmu, zdrowych relacji miedzyludzkich. Umiarkowanie dozowac sobie stres (zazwyczaj jest go w naszym zyciu za duzo).
-
- Loża WSR
No wlasnie o tym zapomialem. Sen tez jest bardzo wazny. Miedzy godz. 22-24 - najlepszy.Wiciu pisze:prawie w ogóle nie śpie
O tak zielona herbate tez bym polecal. Ewentualnie yerba mate. Trzeba sie do tego troche przyzywczaic jednak paliwo jakie daje ten napoj osladza ten niezbyt przyjemny smak.Kawka03 pisze:Albo herbata (nieslodzona) czarna, zielona, ogolnie zioła aby odtruc organizm.sinar pisze:2. Z napoi najlepiej moim zdaniem pic wode i to niegazowana.