a jaki aparat??

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

a jaki aparat??

Post autor: kinia » 03 lip (sob) 2004, 17:01:40

wczoraj zapisalam sie do szkoly..i wszystko fajnie jest,bo szkola mi sie podoba i ludzie tez sa chyba w porzo..moj kumpel konczyl ja rok temu i tez mnie nakrecal..
nie jestem jeszcze jednak przekonana co do kierunku..wydaje mi sie ze fotografia jest w porzo..ale ja niestety nie mam zbytniego pojecia o niej :( tzn..np nie wiem jaki aparat powinnam sobie kupic?cyfrowy?lustrzany?
mam nadzieje ze zajawka mi nie przejdzie..wierze tez ze wszystkiego mnie nauczycie :)chociaz boje sie ze sobie nie poradze..wydaje mi sie..ze ludzie ktorzy ida do tej szkoly maja juz pojecie o takich sprawach..??przynajmniej tych podstawowych. :?:
mam racje? help me!

mi
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: mi » 03 lip (sob) 2004, 22:54:23

zawsze co lustrzanka to lustrzanka np: zenicik
ale w sumie z soniaczkami tez mozna niezle popukac
jak chce klasyke i smaczki uzyskac siegam po zenitka a jak cosik nowoczesnego modern art i popykac w komputrze to soniaczka biore i jest git. zalezy co kolezanka lubuje. kwestia gustu i ronowagi wewnetrznej :wink:

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 04 lip (ndz) 2004, 00:39:31

ok,dzieki..no ale jaka jest rada wielkiego fotografa dla kogos kto nie czaji..?-lepiej cyfrówki nie kupowac??poczekac i zaopatrzyc sie w zwyklego zenitka?? a jakis model konkretny?czy cus??bo ja to ciemna laska jestem :P

senq
Ekspert
Ekspert

Post autor: senq » 04 lip (ndz) 2004, 21:29:08

kinia pisze:ok,dzieki..no ale jaka jest rada wielkiego fotografa dla kogos kto nie czaji..?-lepiej cyfrówki nie kupowac??poczekac i zaopatrzyc sie w zwyklego zenitka?? a jakis model konkretny?czy cus??bo ja to ciemna laska jestem :P
Są ludzie którzy trafiają do tej szkoły na Foto i nie mają nic wspolnego z fotografią (no czasem jakieś wesele czy coś ;) są zieloni z foto i jakoś dają sobie rade (tu wszystko zalezy od tego co masz w głowie - czy jestes ambitna i czy chcesz - bo w tej szkole jak chcesz to masz!)

Co do aparatu to mysle ze dla fotoamatora Zenit (ET, TTL, XP12...)jest dobry. Lepiej umiec jezdzic na nartach po chodniku...bo zawsze to lepiej w sniegu. Tak sie ma sprawa z Zenitem. Umie to robic zdjecia (nawet całkiem niezle) ale jak masz mozliwosc wyboru to polecam Praktike. Lepszy sprzęt. Ale oczywiscie człowiek na kasie nie śpi więc w ostatecznosci Zenit jest ok. Lepsze to niz nic. A cyfra to juz zupełnie co innego. Naucz sie działać na Zenicie i pozniej pomyslisz czy warto w siebie i sprzet inewstowac.

Pozdrawiam

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 05 lip (pn) 2004, 01:53:20

ja mam na to spojrzenie praktyczne - tzn. ekonomiczne - zenit super aparat, miałem TTL, 12XP i to były najcudowniejsze czasy, teraz mam CANONA, NICONA i MINOLTE - lustrzanki, a zdjęcia i tak robie cyfrowym OLIPUSEM; dlaczego? bo poza inwestycja z jego zakupem cala reszta jest banalnie prosta - nie kupuje filmow, nie place za ich wolanie, nie kupuje chemii ani papieru, nie rozkladam w łazience powiekszalnika itd.; zdjecia przechowuje w kompie, moge bez trudu je obrabiac, przesylac do znajomych, klientow, zaden łoś w fotolabie nie zrobi mi z zachodu słońca słonecznej plaży z ziarnami wielkości grochu - mógłbym podawać jeszcze więcej powodów..
Dodam tylko: za kilka lat analogowe aparaty bedą zabytkami - tak jak dzis kamery VHS.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 05 lip (pn) 2004, 09:54:24

Korcilo mnie ale sie nie wypowiadalem bo wiem ze mamy na forum paru specow od foto. Cieszy mnie ze wnioski sa bardzo zblizone do moich. Tyle ze ta podstawowa orientacja w sprzecie nie zmienia faktu ze jestem zielony (a moze raczej ciemny) z fotografiii.Trza sie wziac za te warsztaty w przyszlym roku.

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 05 lip (pn) 2004, 10:52:29

oki, dzieki wielkie, polatam na jakis stronkach z aparatami i se poczytam..poogladam :P
jeszcze kilka pytan:
do jakiej grupy lepiej isc wrzesniowej czy pazdziernikowej?? czy jesli pojde na pzdziernik to lipiec caly mi przepada? ??:(
jakis wyjazd integracyjny jest czy cus?? :P

zyrafa
Ekspert
Ekspert

Post autor: zyrafa » 05 lip (pn) 2004, 12:35:34

ja polecam grupę wrześniową ( może dlatego, że sama do takowej chodzę). Ale, którą możliwość wybierzesz zależy tylko od Ciebie - czy wolisz mieć wolny czerwiec czy wrzesień ...

Co do wyjazdu integracyjnego to w październiku co roku jest wyjazd do Zakopanego na kilka dni ...

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 05 lip (pn) 2004, 12:42:44

Teraz to mi sie wydaje ze lepiej jest zaczac we wrzesniu. Szybciej sie intergrujesz poznajesz ludzi no i masz wolny lipiec. Ale cos za cos. Jesli wlasnie konczysz szkole srednia to mysle ze warto przynajmniej raz w zyciu warto miec 3 miesiace wakacji. Kazdy na to zasluzyl a w dzisiejszych czasach to sa tez nowe mozliwosci w koncu Europa stoi otworem :)

Mika
Zadomowił(a) się
Zadomowił(a) się

Post autor: Mika » 05 lip (pn) 2004, 14:54:00

Zaczynałam od października i nie uważam żeby integracja była jakaś gorsza, bo w zasadzie wszystko rozegrało się na wyjeździe w Zakopanem. Tak czy siak poznałam dużo interesujących osób, a po pewnym czasie i tak zna się dużą większość :) Zamiast całego września masz zajęte dwa tygodnie lipca. Decyzja należy do Ciebie czy chcesz te jedne długie wakacje pomaturalne czy szybciej kolejne :) Pozdrawiam

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 05 lip (pn) 2004, 15:07:34

w sumie masz racje :)
cos trzeba poswiecic..tak sie zastanawiam i chyba wole wczesniej zaczac i wczesniej skonczyc..:P
a 3-miesieczne wakacje to mam juz w tym roku :)
ostatni egzamin maturalny odbyl sie 1 czerwca wiec jakby nie patrzec..-3miechy..z drugiej strony masz racje..Europa stoi otworem,ale na ta Europe to tez kaske trzeba miec a obecnie moj portfel pustką swieci..:(
trza na szkółke i aparat zbierac..:P
czy ktoś sie orientuje czy w WSR przyznawane sa stypendia/czesne socjalne?

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 05 lip (pn) 2004, 16:17:52

Na pewno jest stypendium naukowe. Sam sie bede pewnie o nie staral. Jeszcze tylko warsztaty trzeba jakos sensownie zaliczyc :) Co do socjalnych nie slyszalem ale z doswiadczen z uczelni panstwowej wiem ze to moze byc zrodlo przekretow.. No i poza tym naukowe to jest dobra motywacja. Socjalne niestety raczej demotywuje. Ludzie kombinuja i licza na kogos zamiast liczyc na siebie i dzialac. No offence. Takie jest moje zdanie. Wiem ze sa wyjatki

Jesli masz troche kasy i jestes pewna ze tu zostaniesz polecam zaplacic za caly rok. Ja tak zrobilem i mialem swiety spokoj. Zadnego pilnowania terminow, druczkow czy odsetek. Rabat jest mniej wiecej taki jak przecietne stypendium (no chyba ze planujesz miec srednia 6.0 jak jedna moja dobra kolezanka)

kinia
Zaczyna działać
Zaczyna działać

Post autor: kinia » 06 lip (wt) 2004, 00:10:14

wiem ze najlepsza opcja byloby zaplacenie z gory za caly rok
mowilam o tym rodzicom..no ale..
skad wziac tyl;e hajsu naraz??!hm,trza se radzic jakos
jak wygladaj egzaminy z ang..?trudne ?bo podobno jakies 8 grup jest czy cus?
kontakt na gg w razie co.. 1878833
buziak for all

aw
akademiareklamy.edu.pl
akademiareklamy.edu.pl

Post autor: aw » 06 lip (wt) 2004, 01:18:57

WSR właśnie negocjuje z PKO SA popularnie nazywane bankiem z krową preferencyjne kredyty dla naszych ludzi - nie wiadomo jednak czy bank sie zorientuje przed uplywem roku o co nam chodzi :)

truetly
Nowy(a)

Post autor: truetly » 06 lip (wt) 2004, 02:32:31

sinar pisze:[...] No i poza tym naukowe to jest dobra motywacja. Socjalne niestety raczej demotywuje. Ludzie kombinuja i licza na kogos zamiast liczyc na siebie i dzialac. No offence. Takie jest moje zdanie. Wiem ze sa wyjatki [...]
A wedlug mnie jest na odwrot, tzn. przekrety i leniwe dupy sa wyjatkami. Dla kogos, kto jest glodny wiedzy i nie ma pieniedzy na szkole, kasa z socjalnego moze dzialac zachecajaco-napedzajaco i zarazem koic nerwy zwiazane z wiazaniem... konca z koncem :)

ODPOWIEDZ