Owszem to było duże uproszczenie, niemniej mam nadzieje choć trochę przekazało o co mniej więcej mi chodziło.
Z pewnością, ale tylko część. Poza tym taki wizerunek jest mocno przerysowywany. Tak jak pisałam, te osoby bardziej rzucają się w oczy i tyle.
Owszem masz rację, tylko część. Ale może właśnie dlatego dla mnie różne określenia pasują dla różnych form i nie zamykam wszystkiego w jednym worku.
Ok, rozumiem Twoje stanowisko. Chyba jednak nie dojdziemy w tej kwestii do porozumienia

Owszem, jeżeli porozumienia miało by oznaczać, że miałbym popierać i zgadzać się na adopcję to nie ma ku temu szans, bo po prostu zostaniemy przy swoich zdaniach.
Mówię tylko jakie jest moje zdanie i go bronię. Natomiast nie mówię, że osoby, które mają inne podejście są głupie, pod warunkiem, że uzyskam jakieś argumenty. Bo słowa "nie, bo nie", mnie nie przekonują.
No i w tym podejściu jesteśmy bardzo podobni.
Ja mogę tylko powiedzieć, że nie lubię czy że się boję takich agresywnych postaw, a ta osoba ma ochotę użyć jak widać bardziej agresywnych środków perswazji.
Widzisz każde stanowisko zawsze rozpościera się wśród ludzi w reprezentacji od liberalnego do radykalnego, pełna gama po prostu. I tak jedni będą z jednej strony reagować radykalnie tak samo jak też niektórzy z tej drugiej strony. A wszelkiego typu "zmuszanie" do posiadania odmiennego stanowiska niż się ma powoduje tylko większa radykalizację a nie liberalizację poglądów. Jedni po prostu będą rzucać hasła o "homosach" a inni o "heterykach". I jedna grupa walczących o "tolerancję" będzie twierdzić że niby adopcja to najważniejsza sprawa i największy ból homoseksualistów, a drudzy powiedzą że to zbędne bitwy bo tak naprawdę to ani wielki problem ani nie sprawa najwyższej wagi.
Niefortunnie sformułowałam ostatnią wypowiedź na temat inteligencji, fakt.
Spoko, zwłaszcza że ja wychodzę z założenia że nawet jakby ktoś celowo nazywał mnie idiotą tylko z uwagi na to że np nie popieram adopcji przez homoseksualistów, to taką "inwektywą" nawet się nie zmartwię; bo nijak dla mnie jest to powiązane z inteligencją etc.