"Władca Pierścieni" czy "Harry Potter"

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

"Władca Pierścieni" czy "Harry Potter"

Post autor: Terrorystka » 15 wrz (pn) 2008, 21:43:45

Witam Wszystkich zainteresowanych literaturą fantazy :) W tym wpisie chciałabym poznać Wasze stanowiska na następujący temat: Który utwór literacki jest waszym zdaniem ciekawszy? Czy jest to "Władca Pierścieni" czy może słynne przygody małego czarodzieja Harrego Pottera? Jak wszyscy dobrze wiemy lub przynajmniej orientujemy się w owych książkach poruszają one zupełnie inne wątki oraz posiadają odmienne od siebie fabuły jednak posiadają wspólne cechy :gatunek literacki i wielką popularność
Tak więc pojedynek czas zacząć! Kto wygra to starcie? Kto będzie zwycięzcą? J.R.R. Tolkien czy Joanne Kathleen Rowling ?
Zapraszam do dyskusji :)!

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 15 wrz (pn) 2008, 22:06:39

Oh pliizzz... To żeś dała porównanie... To jakby porównać Kubusia Puchatka, do Ojca Chrzestnego. :roll: Wprawdzie Władcę miałem za sobą już w czwartej klasie podstawówki, ale w porównaniu do Harry'ego, jest tysiąckrotnie ambitniejszy. To do niego lubię wrócić na jakiś czas, a nie do wypocin pani Rowling, bo potrafi tak wyrysować tak cały świat w głowie, jak niewielu potrafi. H.P. to bajeczka, trylogia Tolkiena, to powieść pełną gębą. ;)

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Terrorystka » 15 wrz (pn) 2008, 22:10:32

Ja również zdecydowanie wole Władce Pierścieni :) Uważam tak jak Ty ze jest ambitniejszy i zdecydowanie bardziej interesujący niż Harry :) Ale znam osoby które zdecydowanie wolą Harrego

Artur0
Ekspert
Ekspert

Post autor: Artur0 » 15 wrz (pn) 2008, 22:42:18

Wolą, bo pewnie nie mieli okazji i ambicji tolkienowskiego mrocznego, a zarazem pięknego świata posmakować. ;) Kino to tylko zakąska dla książki i własnej wyobraźni, której nawet masa oskarów nie zastąpi.

Augustanna
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Augustanna » 16 wrz (wt) 2008, 00:08:21

Nie wiem co tak bardzo ambitnego jest w twórczości Tolkiena, ale dobra- nie będę się kłócić- był wielki, był prekursorem gatunku, koniec kropka.

Co nie zmienia faktu, że o wiele przyjemniej czytało mi się HP. Proste, lekkie, akurat żeby się odprężyć.
Władca Pierścieni+poboczne książki mnie zbytnio znudziły.

Ale i tak do żadnego z wyżej wymienionych tytułów nie jestem ani trochę przywiązana.

pesca
Ekspert
Ekspert

Post autor: pesca » 16 wrz (wt) 2008, 01:32:13

Ja osobiście zgadzam się ArturO - generalnie porównywanie Tolkiena z twórczością p. Rowling jest trochę nie na miejscu. Myślę, że obie serie mają /miały/ mieć zupełnie inną grupę odbiorców i w związku z tym napisane są w zupełnie inny sposób. Ciężko porównywać coś co tak naprawdę łączy jedynie gatunek [ja porównywałabym np. Tolkien'a np. z Eddings'em czy Pottera z Eragonem].

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 16 wrz (wt) 2008, 09:25:48

pesca pisze:Ja osobiście zgadzam się ArturO - generalnie porównywanie Tolkiena z twórczością p. Rowling jest trochę nie na miejscu. Myślę, że obie serie mają /miały/ mieć zupełnie inną grupę odbiorców i w związku z tym napisane są w zupełnie inny sposób. Ciężko porównywać coś co tak naprawdę łączy jedynie gatunek [ja porównywałabym np. Tolkien'a np. z Eddings'em czy Pottera z Eragonem].
Jeśli chodzi o porównenie Tolkiena do... to najlepszym przykładem jest chyba cykl "Malazjańska Księga Poległych" Stevena Eriksona (i moim zdaniem, w tym porównaniu Tolkien przegrywa ;))

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Terrorystka » 16 wrz (wt) 2008, 15:28:49

Cieszę się ze ten temat wywołał takie emocje wśród Was:) Ogólnie moje pytanie a zarazem pomysł na temat wziął się z pewnej dyskusji między mną a moją kumpelą na temat HP czy WP :)
Osobiście uważam ze HP jest to kicz i lanie wody na siłę :) We władcy mamy i ciekawą fabułę wątki oraz ukazanie piękna wyjątkowej wiernej i prawdziwej przyjaźni miedzy Frodem a Samem :) Piękne opisy przyrody :) Czy Tolkien chciał pokazać przez je swoją wrażliwość i wspaniałe wartości jakie cenił sam w życiu ? Jak myślicie?

Faren
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Faren » 16 wrz (wt) 2008, 19:27:01

Wrócę do tego tematu, gdy pojawi się nowy, polski twórca fatnasy. O ile wiem, taki jeden gość przymierza się do sukcesu Sapka :twisted:

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Terrorystka » 16 wrz (wt) 2008, 20:00:33

Hm kto to taki 8O ?

Ellie
Bywalec
Bywalec

Post autor: Ellie » 17 wrz (śr) 2008, 09:14:36

Pewnie on sam. :P
Lubię zarówno "Władcę Pierścieni" jak i "Harrego Pottera", ale jak już wiele osób napisało, nie da się ich porównać. Obydwie pozycje to fantastyka, lecz każda inna. Jednak i tak najlepsze fantasy wydaje Fabryka Słów i to polecam najbardziej. ;)

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Terrorystka » 18 wrz (czw) 2008, 21:12:46

Tak się składa że w tych 2 "różnych książkach" widzę podobieństwa.
Oba te cykle powieści pokazują nam piękno przyjaźni solidaryzmu i wzmagania się z przeciwnościami losu w różnych trudnych sytuacjach życiowych:)
Poza tym zauważyłam dość ciekawe zjawisko ono między innymi skłoniło mnie do założenia tego tematu mianowicie : Większość lubiących "Harrego Pottera" nie przepada za "władcą pierścieni i na odwrót wynika to z różnicy tematów czy sugerowaną przez nie które Osoby "infantylnością" serii autorstwa Pani Joanne Kathleen Rowling?

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Terrorystka » 19 wrz (pt) 2008, 00:02:11

Nie twierdzę że się mylą :) Jednak ja osobiście widzę podobieństwa i nie koniecznie zdanie innych Osób musi być moim zdaniem. Szanuje to co piszą Inni i zapewniam że czytam to dokładnie jednak ja sądzę że są podobieństwa a jeśli nie ma to mnie przekonajcie o tym :)

Sagitarius- Drogi Kolego po co te nerwy KAŻDY przecież ma prawo do swojego zdania i opinii dzięki czemu świat nie jest jednolity :)

Terrorystka
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: Terrorystka » 19 wrz (pt) 2008, 00:17:42

dzięki za rade :) oraz ocenę moich wypowiedzi które Twoim zdaniem "są bez sensu"
Ok ja spadam :) Widzę że nie jestem tu mile widziana

Faren
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Zły Harry?

Post autor: Faren » 21 wrz (ndz) 2008, 08:35:23

Co mi się nie podoba w HP:

- różdżki, bowiem machanie patykiem dla mnie jest oklepane, dla mnie mag (chociaż wolę rycerzy :roll: ) powinien wzrokiem palić nauczyciela od matmy :twisted:
- ckliwość? wszystko takie cukierkowe, nio, chyba żę już późniejsze części, tak jest nieco mroku
- podobny do SW http://blogs.techrepublic.com.com/geeke ... arwars.jpg
- ciekawe zaklęcia :lol:

Może jest wiecej gniotów, nio ale nie będę się rozpisywał :P a czemu wolę władcę? Hmmm, bo lubię opowieści o rycerzach, orkach, wojnach itp utrzymane w klimacie średniowiecznym :) nio cóż, jestem RPGowcem ;p

ODPOWIEDZ