Co nas wnerwia na codzień?
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
-
- Czasami coś napisze
-
- Czasami coś napisze
-
- Ekspert
-
- Zawsze coś napisze
-
- Ekspert
-
- Ekspert
-
- Bywalec
1. pycha (superbia)Natalunia pisze:Denerwuje mnie obfitość jedzenia w święta... Jesz aż pękniesz, a ciocia mojego ukochanego non stop namawia do jedzenia... Mało tego, wkłada na talerz mimo sprzeciwu... HELP
2. chciwość (avaritia)
3. nieczystość (luxuria)
4. zazdrość (invidia)
5. nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu (gula)
6. gniew (ira)
7. lenistwo (acedia)
poza tym, to kochaj bliźniego swego jak siebie samego... ale nie Żyda

niestety, święta to okres bardzo niespójny, bo sprzeczny z doktrynami wiary, ale to raczej wina tradycji. bo od nawet spróbowania tych 12 potraw można nabawić się sensacji żołądkowych

-
- Loża WSR
Fajnie, że ktoś to przypomniał (nie to wcale nie ironiczna pochwała) bo nieraz ma się właśnie wrażenie iż spora ilość tych "świadomych" wcale o tych kwestiach nie pamięta..bartek_f pisze: 1. pycha (superbia)
2. chciwość (avaritia)
3. nieczystość (luxuria)
4. zazdrość (invidia)
5. nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu (gula)
6. gniew (ira)
7. lenistwo (acedia)
... no to to chyba raczej jest kwestia mająca więcej u podstaw"historii" niż samej religii.bartek_f pisze:poza tym, to kochaj bliźniego swego jak siebie samego... ale nie Żyda
Nie wiem czemu niespójny, mi się wydaje że okres ten jest spójny, problem bardziej w tym jak kto czego od czego nie odróżnia. Bo przecież między zdrowym odpoczynkiem a lenistwem jest ogromna różnica, miedzy spożywaniem różnych potraw a napychaniu się nimi tak samo etc.bartek_f pisze:niestety, święta to okres bardzo niespójny, bo sprzeczny z doktrynami wiary, ale to raczej wina tradycji. bo od nawet spróbowania tych 12 potraw można nabawić się sensacji żołądkowych
Jeśli zjeść jeden kawałek ryby, jednego pieroga itd człowiek jest najedzony... tyle że człowiek je oczami a nie żołądkiem, a ten informuje mózg z opóźnieniem że ma już dość... Dlatego trzeba myśleć a nie wżerać ile wlezie i ile dadzą...
-
- Bywalec
niestety, w momencie pisania poprzedniego posta byłem dość zmęczony, toteż nie napisałem do czego piję. na wigilii miałem w domu dwie, naprawdę bardzo wierzące osoby (przemilczę fakt chodzenia do kościoła dwa razy dziennie... codziennie) i jak leciał jakiś serwis informacyjny w telewizorze to ciągle "o ten Żyd.. taaa czerwona męta... o to Żydzisko... ten czerwony złodziej" słychać było z ust obojga. za to o. Tadeusz R. vel Maybach jest okej.seize pisze:... no to to chyba raczej jest kwestia mająca więcej u podstaw"historii" niż samej religii.bartek_f pisze:poza tym, to kochaj bliźniego swego jak siebie samego... ale nie Żyda

w porządku, ale zauważ też taki częsty argument... "a tyyle się nagotowało to szkoda, żeby się zepsuło".seize pisze:Nie wiem czemu niespójny, mi się wydaje że okres ten jest spójny, problem bardziej w tym jak kto czego od czego nie odróżnia. Bo przecież między zdrowym odpoczynkiem a lenistwem jest ogromna różnica, miedzy spożywaniem różnych potraw a napychaniu się nimi tak samo etc.bartek_f pisze:niestety, święta to okres bardzo niespójny, bo sprzeczny z doktrynami wiary, ale to raczej wina tradycji. bo od nawet spróbowania tych 12 potraw można nabawić się sensacji żołądkowych
Jeśli zjeść jeden kawałek ryby, jednego pieroga itd człowiek jest najedzony... tyle że człowiek je oczami a nie żołądkiem, a ten informuje mózg z opóźnieniem że ma już dość... Dlatego trzeba myśleć a nie wżerać ile wlezie i ile dadzą...
szkoda, że domena wpierdalaj.pl jest już zajęta, można by bardzo ciekawy serwis Web 2.0 założyć