jako ze ludzie czyniacy lub myslacy ze czynia to co jest dobre (czyli akceptowalne przez wiekszosc spoleczenstwa) mieli wieksze poparcie i dzieki temu mozliwosc rozwoju pozwolilo im to na wieksza mozliwosc rozmnazania i dzieki temu przekazywania tych racji dalej.
czemu dla nas zabujstwo osoby trzeciej jest zlem. poniewaz jesli ktos moze zabic osobe 3 z przyzwoleniem spoleczenstwa to to samo moze zrobic z nami i nikt na to nie zareaguje (hmm, jakby sie tak zastanowic nad naszym dzisiejszym spoleczenstwem..). nawet jako argumenty ludzie uzywaja nie "zabujstwo jest zle" ale "a gdyby to byla twoja siostra/brat itd.."
tak wiec ludzie powinni czynic dobro jesli chca przetrwac. oczywiscie sa ludzie ktorzy ryzykuja wybierajac inna droge jednak jesli w odpowiednim momencie nie przerwa jej to sie ich cykl zycia konczy przedwczesnie.
a przytoczona przez sw matka teresa. ktora osiagnela szczyt szczescia mogac cierpiec dla innych. coprawda tez unikanie cierpien=podazanie we wlasciwymi kierunku, czyli nie cierpie bo nie dzieje sie mi nic zlego czyli mam durze szanse na przetrwanie. lecz wtedy czemu wiekszosc ludzi na swiecie jest takimi masochistami (np. cierpiac po 8 godzin w pracydążą w swym życiu do szczęścia jednocześnie unikając cierpień

jesli jednak chodzi o zwierzeta to jednak szkoda ze wielu psychologow (szczegolnie widzac ich wypowiedzi w tv, gazetach naukowych) nie zna ich natury. zwierzeta wysoko rozwiniete tez mysla (np. osmiornica natrafiajc na szklo w wodzie potrafi je ominac), cierpiac (np. slon ktory oplakuje swoich zmarlych), kombinujac (moj pies najlepszym przykladem), milosc ktora nie rozni sie az tak bardzo od czlowieczej i zachowania sa nawet podobne (np. wiele gatunkow ptakow buduje domy, stroi sie dla partnerow, dba o potomstwo-szkoli je), sztuka .
oczywiscie majac odpowiednie warunki fizyczne czlowiek potrafil te zdolnosci opanowac w znacznym stopniu co pozwolilo mu opanowac znacznac czesc ziemi. lecz i dla niego czasem sa pulapki ktore musi opanowac aby geny mogly byc przekazane dalej (oczywiscie opanowac czyniac dobro

jesli ktos doszedl az tu to gratuluje, mam nadzieje ze bylo to napisane z sensem (ja nie podejmuje sie czytac drugi raz tego co napisalem :mrgeen: )