piszę pracę na temat cech języka reklam
Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar
Wiesz co Andy?
Tak apropo z tym tematem co to rozmawialiśmy że jest źle sformułowany.
Ja go zrozumiałam tak, że mam schrakteryzować na czym polega jedna z funkcji reklamy (w moim wypadku funkcja perswazyjna) i mam napisać jak ona jest wykorzystywana. Jakich mechanizmów używają twórcy reklam do jej reazlizaji. Mówiąc krótko: co robią, abyśmy my po zobaczeniu reklamy kupili ten produkt. (bądz chociaż zwiększyli zainteresowanie nim)
Co o tym sądzisz?
Mam zamiar opisać co to jest funkcja perswazyjna i pokazać różnego rodzaju reklamy prasowe, zdjęcia outdoorowych, nagrania tv i radiowe.
Tak apropo z tym tematem co to rozmawialiśmy że jest źle sformułowany.
Ja go zrozumiałam tak, że mam schrakteryzować na czym polega jedna z funkcji reklamy (w moim wypadku funkcja perswazyjna) i mam napisać jak ona jest wykorzystywana. Jakich mechanizmów używają twórcy reklam do jej reazlizaji. Mówiąc krótko: co robią, abyśmy my po zobaczeniu reklamy kupili ten produkt. (bądz chociaż zwiększyli zainteresowanie nim)
Co o tym sądzisz?
Mam zamiar opisać co to jest funkcja perswazyjna i pokazać różnego rodzaju reklamy prasowe, zdjęcia outdoorowych, nagrania tv i radiowe.
-
- Ekspert
języka reklamy
Ewela, teraz mówisz, że nie napisałaś. Tymczasem cytat z Twojej wypowiedzi powyżej świadczy o czym zgoła innymEwela pisze:"Scharakteryzuj perswazyjną rolę języka reklamy i mechanizmy ją wykorzystujące" (...) Juz go napisalam za 2 razem.

-
- Ekspert
pisanie maturzyści
Ewelina, to napisz jakiś konspekt, draft itp. Wtedy będę mógł się odnieść do Twoich pomysłów.
Jeśli zaś chodzi o Twój sposób rozumienia tego przedziwnie zredagowanego tematu to sądzę, że rozumujesz ok. Poza jednym. Perswazja raczej nie jest funkcją reklamy. Jest jej np. najważniejszą cechą, właściwością. Pomyliło Ci się troche z funkcjami języka. Ale nie szkodzi, to drobiazg w porównaniu z resztą.
Napiszesz coś OK? Czyli rozwiniesz coś, co już brzmi nieźle. Tak będzie lepiej z dwóch powodów: /1/ temat po raz kolejny podajesz w innym brzmieniu i sama przyznajesz, że jednak coś z nim nie tak /2/jeśli włożysz chociaż odrobinę wiecej wysilku lepiej zdasz mature i bedziesz wiecej umiała. Warto, you can trust me
pozdrawiamy i czekamy na wiesci
Jeśli zaś chodzi o Twój sposób rozumienia tego przedziwnie zredagowanego tematu to sądzę, że rozumujesz ok. Poza jednym. Perswazja raczej nie jest funkcją reklamy. Jest jej np. najważniejszą cechą, właściwością. Pomyliło Ci się troche z funkcjami języka. Ale nie szkodzi, to drobiazg w porównaniu z resztą.
Napiszesz coś OK? Czyli rozwiniesz coś, co już brzmi nieźle. Tak będzie lepiej z dwóch powodów: /1/ temat po raz kolejny podajesz w innym brzmieniu i sama przyznajesz, że jednak coś z nim nie tak /2/jeśli włożysz chociaż odrobinę wiecej wysilku lepiej zdasz mature i bedziesz wiecej umiała. Warto, you can trust me

pozdrawiamy i czekamy na wiesci
Re: języka reklamy
NIE PRACE tylko tematandy pisze:Ewela, teraz mówisz, że nie napisałaś. Tymczasem cytat z Twojej wypowiedzi powyżej świadczy o czym zgoła innymEwela pisze:"Scharakteryzuj perswazyjną rolę języka reklamy i mechanizmy ją wykorzystujące" (...) Juz go napisalam za 2 razem.I jeszcze mi się po głowie od Ciebie dostało

ah ten internet... utrudnia porozumiewanie się
Re: pisanie maturzyści
temat jest taki jak ty zacytowaleś przed chwiląandy pisze:(...) temat po raz kolejny podajesz w innym brzmieniu (...)
Mam problem z tym.andy pisze:(..) Perswazja raczej nie jest funkcją reklamy. Jest jej np. najważniejszą cechą, właściwością. Pomyliło Ci się troche z funkcjami języka (...)
Jeszcz raz Ci piszę temat:
"SCHRAKTERYZUJ PERSWAZYJNĄ ROLĘ JĘZYKA REKLAMY I MECHANIZMY JĄ WYKORZYSTUJĄCE"
To czyż nie chodzi tu właśnie o tą jedną z 7 funkcji języka o jakich mówi Jerzy Bralczyk w książce "Język na sprzedaż"?
U niego właśnie jedna z funkcji języka reklamy to funkcja perswazyjna.
Czy jeśli w temacie mam "perswazyjna rola języka" to to chodzi o coś innego?
Już sama nie wiem. Każdy mnie wybija z tropu. Moim zdaniem to wlasnie o to samo chodzi.
Pomóż Andy

-
- Ekspert
język reklamy
Ewela, wszystko jest na dobrej drodze. Zwróć także uwagę, że jest różnica między
* perswazyjna funkcja JĘZYKA reklamy
a
* perswazyjna funkcja reklamy.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale sama masz temat sforumułować? Jeśli tak, to dlaczego nie miałoby pozostać:
SCHRAKTERYZUJ PERSWAZYJNĄ FUNKCJĘ / a nie rolę/ JĘZYKA REKLAMY ? Może dalsza część tematu jest niepotrzebna?
* perswazyjna funkcja JĘZYKA reklamy
a
* perswazyjna funkcja reklamy.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem, ale sama masz temat sforumułować? Jeśli tak, to dlaczego nie miałoby pozostać:
SCHRAKTERYZUJ PERSWAZYJNĄ FUNKCJĘ / a nie rolę/ JĘZYKA REKLAMY ? Może dalsza część tematu jest niepotrzebna?
-
- Ekspert
języka reklamy
OK, skoro tak, to napisz proszę jakiś krótki draft i umieść go na forum. Na pewno jutro lub w niedzielę przekażę Ci tak wiele uwag ile będę w stanie.
pozdrawiamy
pozdrawiamy

język reklamy
witam wszystkich, mam prośbę, ponieważ pisze mature na temat języka reklamy poszukuję odpowiednich źródeł wiedzy na ten temat. Czy można prosić o tytuły książek, w których znajde zagadnienie "język reklamy"?
z góry dziękuję
pozdrawiam
elban
z góry dziękuję
pozdrawiam
elban
Re: ;) JA TEŻ MAM TEN TEMAT
MÓJ TEMAT BRZMI: OMÓW PERSFAZYJNĄ FUNKCJĘ JĘZYKA REKLAMY. NIE MÓWCIE NA FORUM ŻE PERSFAZJA W REKLAMIE NIE JES FUNKCJĄ REKLAMY. NIE MACIE NAWET POJĘCIA ZĘ PERSFAZJA TO NAJWAŻNIEJSZA FUNKCJA REKLAMY WŚRÓD 7 TAKICH FUNKCJI. PRZECZYTAJCIE KSIĄŻKĘ POETYKA REKLAMY DOKŁADNIE TO SIĘ DOWIECIE, BĄDŹ KSIĄŻKĘ MANIPULACJA, SZTUKA PERSFAZJI. 

ludzie pomóżcie...
a mój temat brzmi: "Analizując język reklam, wyjaśnij w jaki sposób ich twórcy wykorzystują perswazyjne środki jężykowe." Było by mi bardzo milo gdyby ktoś chciał mi udzielić pomocy....
bo nie moge sobie do końca sama poradzić... 

językowe środki perswazji - maturka ustna
do andy: mam nadzieje ze moj temat jest wystarczająco sprecyzowany: zanalizuj jezykowe srodki perswazji w reklamie telewizyjnej, radiowej lub prasowe Mistrzu, proszę o wskazówki
monika_gcw@vp.pl

monika_gcw@vp.pl
środki perswazji w reklamie prasowej
tahenu pisze:czesc
tak sie sklada ze wlasnie pisze prace zwiazana z jezykiem reklamy. jezeli ktos ma materialy dotyczace jezyka w reklamach prasowych, to bardzo prosze o ich podanie.z gory dzieki kameleon774@wp.pl
Re: ;)
Siemka, może podpowiesz mi z jakich materiałów mogłabym skorzystać, bo tak się składa,że też wybrałam temet dotyczący języka reklamy:) "Języka reklamy, omów funkcje i cechy tego języka na wybranych przykładach":) PozdrówkaNatka001 pisze:w tym roku Ci maturzyści jakoś się uparli na temat perswazji językowej w reklamach... Tak sie dziwnie składa że.... ja tez go wybrałam...nie pogardze oczywiście cennymi uwagami i wiadomościami... Pomoc mile widziana i jeżeli ktos także będzie jej potrzebował, z miłą chęcią udziele...