Jak Polacy obchodą 11. listopada?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Lolth
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Jak Polacy obchodą 11. listopada?

Post autor: Lolth » 11 lis (pt) 2005, 00:25:12

Zastanawia mnie jedna rzecz w temacie " Czy supermarkety powinny być otwarte 11 listopada", wszyscy piszą jakie to dla nich jest ważne święto. Wiec ciekawa jestem jak obchodzicie to święto, idziecie na defilade, a może siedzicie w domu przed komputerem i korzystacie z wolnego dnia na to aby sie polenić?

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 11 lis (pt) 2005, 00:34:45

ja myśle że ten czas powinniśmy spędzić z najbliższymi razem odpoczywając i korzystając z tego co dla nas wywalczyli inni czyli wolności, i przynajmniej raz pomyśleć o tych którzy za nią oddali życie, cześć im i chwała

Lolth
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Lolth » 11 lis (pt) 2005, 01:38:26

Ja jednak sądze że dla wiekszości jest to po prostu jeszcze jeden dień wolny od pracy kiedy można się polenić i wątpie żeby ktoś chodćby przez chwile zastanowił się nad tym co się wydarzyło 87 lat temu 11 listopada.

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 11 lis (pt) 2005, 10:26:48

No wlasnie czy ktos z Was wie co sie wydarzylo wtedy? Sek w tym ze tak naprawde nic sie nie wydarzylo 11 listopada 87 lat temu. Bynajmniej nie chodzilo o przerwanie walk na Zachodzie. A Pilsudski przejal wladze od Rady Regencyjnej. Prawdopodobnie wprowadzajac to swieto kilka lat pozniej potraktowano 11 listopada jako pierwszy dzien wladzy Pilsudskiego (notabene do zebrania sie Sejmu nie mial zadnego umocowania prawnego) - pierwszy dzien niepodleglosci.

Jesli chodzi o mnie obchodze ten dzien uroczyscie od lat zanim jeszcze byl swietem. Z 2 powodow. Pierwszy powod jest bardzo prozaiczny i osobisty. Moj kumpel ze szkolnej lawy obchodzil 11 listopada swoje imieniny. A ze pare lat pozniej urodzil mi sie braciszek i tez na imie Marcin to nie bylo wyjscia tez obchodzi imieniny dzisiaj :D

Drugi powod to pewna swiadomosc historyczna. Trudno bylo jak ktos sie troche interesowal historia jak ja za takie swieto traktowac obchodzona hucznie (choc nie jako swieto panstwowe) za moich czasow pacholecich rocznice rewolucji pazdziernikowej. Prawie kazdy wyczuwal ze cos tu jest nie halo. A trzeba przyznac ze jak sie mialo w porzadku nauczycieli to czlowiek i na lekcjach byl odpowiednio uswiadomiony i wyedukowany

Lolth
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Lolth » 11 lis (pt) 2005, 11:48:44

A czy ktoś z was wywiesił flage na balbon lub koło okna :?:

Lukasszczepan
Początkujący(a)
Początkujący(a)

Post autor: Lukasszczepan » 12 lis (sob) 2005, 00:57:16

Świeto jest bardzo wazne ja zawsze staram sie jechac na defilade a jak nie to pod grób nieznanego żołnieza na chwile żeby przemyśleć kilka spraw z/w z niepodległościa Polski...

ODPOWIEDZ