Akcje w mieście

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
seize
Loża WSR
Loża WSR

Akcje w mieście

Post autor: seize » 11 lip (pn) 2005, 18:06:55

Wiesz o czyms ciekawym - impreza; wydarzenie; etc. - sadzisz ze moze zainteresowac innych forumowiczów :?:

Poinformuj Nas o tym :!:
Niechaj niniejszy temat sluzy wzajemnemu informowaniu sie o dostepnych w miescie atrakcjach.

- - -

Letnie Kino Plenerowe w Ogrodzie Saskim

Pokazy odbywaja sie w czwartki w miesiacu Lipcu i Sierpniu w Ogródzie Saskim [jeziorko - od ul. Fredry]. Wstęp wolny.
Każda projekcja poprzedzona bedzie 20 min. blokiem filmów niezależnych.
Start pokazów od godz. ok 21:45 [lipiec] / 21:15 [sierpien].

Projekcje takich filmow jak :
- "Smak życia", reż. Cedric Klapisch,
- "Okna", reż. Ferzan Ozpetek,
- "Mężczyzna moich marzeń", reż. Daniele Thompson,
- "Chicago", reż. Rob Marshall,
- "Goodbye Lenin", reż. Wolfgang Becker.

Pełne info : http://news-1113.news.szorty.pl/

sinar
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: sinar » 11 lip (pn) 2005, 18:50:50

Konkurencja albo raczej uzupelnienie oferty. To juz zalezy jaki kto lubi repertuar i gdzie mieszka. Kino plenerowe w Parku Skaryszewskim
http://www.stopklatka.pl/wydarzenia/wyd ... p?wi=26433

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 26 sie (pt) 2005, 16:54:21

Od Solidarności do wolnosci

Widowisko multimedialne z okazji 25-lecia podpisania Porozumien Sierpniowych 1980 roku.

W koncerciie udzial wezma m.in: Perfect, T.Love, Maanam, Dezerter, Paweł Kukiz, De Press, Antonina Krzysztoń, Krystyna Janda i inni.

29 sierpnia godz 20
Plac Teatralny
Wstep wolny

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 29 sie (pn) 2005, 12:33:05

--- > Od Solidarności do wolnosci

I jak tam - ktos sie na to wybiera? sa jacys chetni? 8)

Happy
Wyrocznia WSR
Wyrocznia WSR

Post autor: Happy » 30 sie (wt) 2005, 00:37:31

A my byliśmy na koncercie.... Mignęło parę znajomych twarzy! Było super i wzruszająco! A to żebyście pamiętali...

On natchniony i młody był, ich nie policzyłby nikt
On im dodawał pieśnią sil, śpiewał, że blisko już świt
Świec tysiące palili mu, znad głów unosił się dym
Śpiewał, że czas, by runął mur, oni śpiewali wraz z nim

Wyrwij murom zęby krat
Zerwij kajdany, połam bat
A mury runą, runą, runą
I pogrzebią stary świat!

Wkrótce na pamięć znali pieśń i sama melodia bez słów
Niosła ze sobą starą treść, dreszcze na wskroś serc i dusz
Śpiewali wiec, klaskali w rytm, jak wystrzał poklask ich brzmiał
I ciążył łańcuch, zwlekał świt, on wciąż śpiewał i grał

Wyrwij murom...

Aż zobaczyli ilu ich, poczuli siłę i czas
I z pieśnią, że już blisko świt, szli ulicami miast
Zwalali pomniki i rwali bruk - Ten z nami! Ten przeciw nam!
Kto sam, ten nasz największy wróg! A śpiewak także był sam

Patrzył na równy tłumów marsz
Milczał wsłuchany w kroków huk
A mury rosły, rosły, rosły
Łańcuch kołysał się u nóg...

Patrzy na równy tłumów marsz
Milczy wsłuchany w kroków huk
A mury rosną, rosną, rosną
Łańcuch kołysze się u nóg...

To są MURY, naszego polskiego barda...

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 sie (wt) 2005, 04:44:17

Calosc mila i ciekawa jednak brak bylo w tym juz tego ducha jakiego sie pamieta - najmniej ciekawa czescia tego wszystkiego bylo dla mnie przemowienie Kaczynskiego mowiacego w sposob nieco znudzony i tez nic zbytnio ciekawego i oryginalnego - gdy padlo stwierdzenie ".. ziemi, tej ziemi" to juz poczulem ze sieganie jest do zrodel roznych by przekaz byl podswiadomie nosniejszy - ale coz wybory tuz tuz wiec pokazywac sie i przemawiac trzeba i to przy takich okazjach i przy tych zywych wtedy idealach ... teraz wygladalo to troche jak atrakcja dla znudzonego miasta niz jak lekcja historii i pewnej dawki łezki w oku ... i przyznam ze to mnie momentami razilo ... wiecej skupienia i naleznych emocji spotkalem juz chocby piec lat temu wsrod gawiedzi pijacej piwo w 'obskurnej' knajpce podczas granych ze sceny chociazby "Murów" ...

.. no ale patrzac na pozytywy : wiele bylo rzeczy co pamieta sie co w duszy graja ... oprocz wspomnianych "Murów" ...

"Jak stać się doskonałym
Męskim, pięknym, silnym
Którędy dojść do celu
I zawsze być niewinnym."

Dezerter - "Spytaj milicjanta"

'Takie zwykłe masz ciało, takie szare
Takie nudne są dni, bo takie same
Gdy o świcie do pracy swojej wstajesz
Takie zwykłe masz ciało, bo takie szare"

T.Love - "Autobusy i tramwaje"

"Nocny patrol czuwa, kroczy ochoczo
Zagląda do okien, rozgląda się wokół
Wszystko w porządku więc od początku
Tam gdzie latarnie, gdzie świateł blask"

Maanam - "Nocny patrol"

"Na drzwiach ponieśli go Świętojańską
Naprzeciw glinom, naprzeciw tankom
Chłopcy stoczniowcy pomścijcie druha
Janek Wiśniewski padł
Lecą petardy ścielą się gazy
Na robotników sypią się razy
Padają dzieci, starcy kobiety
Janek Wiśniewski padł"

"Janek Wiśniewski padł" - tutaj : Krystyna Janda

"Wtedy, kiedy los nieznany
Rozsypywał nas po kątach,
Kiedy obce wiatry gnały,
Obce orły na proporcach.
Przy ogniskach wybuchała
Niezmożona nuta swojska"

Jan Pietrzak - "Żeby Polska była Polską"

'Bądź jak kamień, stój wytrzymaj
Kiedyś te kamienie drgną
I polecą jak lawina
Przez noc...
Przez noc...
Przez noc. "

Krystyna Prońko - "Psalm stojących w kolejce" - tutaj : Katarzyna Łaska

... taki koncert wspomnien i pamieci moglby trwac dluzej ... dla mnie zabraklo w tym wszystkim chyba przede wszystkim jednak jednego a co stanowi dla mnie jedna z wiekszych 'pamiatek muzycznych' jakie pamietam z tego okresu :

"Nie mam teraz czasu dla Ciebie
Nie widziała Cię długo matka
Jeszcze trochę poczekaj, dorośnij
Opowiemy Ci o tych wypadkach

[...]

O tych ludziach, którzy poczuli
Że są teraz wreszcie u siebie
Solidarnie walczą o dzisiaj
I o jutro także dla Ciebie"
Krzysztof Kasprzyk - "Piosenka dla córki"

:roll:

Teksty sa własnoscią ich twórców.
Teksty zostały zamieszczone jedynie w celach edukacyjno-informacyjnych.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 paź (wt) 2005, 17:04:33

W ramach : Warszawski Przegląd Kina Niezależnego [LINK ] :

Przeglond filmotworów Niezależnej Wytwórni Filmowej TORBA [LINK]

Cyli m.in preezentacja 'filmotworów' gupy Torba oraz teledyski ich muzycznego projektu [o ktorym tu juz parokrotnie wspominalem przy roznych okazjach] Times New Roman, a takze do utworu : Świetlicki - Male Psy

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 15 paź (sob) 2005, 13:51:09

Bad Dream Night - HALLOWEEN EDITION

29.10.2005 /sobota/ HALLOWEEN o godz.19.00

w klubie

MetalCave
Warszawa, Jana Olbrachta 46

W planie m.in. projekcja filmu Tim'a Burton'a "NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS"

Zaś jezeli chodzi o muzyke to jak zwykle klimaty Gothic, Doom, Electro, Industrial i inne...

Wejście 8 zł,
Piwo 5 zł

Szczególy na : http://baddreamnight.za.pl/

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 12 mar (ndz) 2006, 13:52:07

"Solidarni z Białorusią"
12 marca 2006, godz. 17.00,
Rynek Nowego Miasta w Warszawie.

Z zebranych informacji wynika iz beda :
N.R.M., Zmicer Wajciuszkewicz (Krivi), Aleksander Kulinkowicz (Nejro Djubel), Hey, Grzegorz Markowski, Muniek Staszczyk, Adam Nowak (Raz Dwa Trzy)
i inni.

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 23 cze (pt) 2006, 19:48:16

Wianki - impreza plenerowa.
23. czerwca, godz.19:00

Noc Świętojańska to czas, który Służewianie spędzają od lat na terenie Parku Dolina Służewska, splatając wianki i puszczając je z biegiem potoku.
Służewski Dom Kultury zaś, zgodnie z tą tradycją dba, aby nikt się nie nudził, proponując program artystyczny, muzykę, tańce i ognisko, przy którym można upiec sobie kiełbaskę.
Tak w tej części Warszawy witamy upragnione lato.

Żródło :
SDK - Służewski Dom Kultury
http://www.sdk.waw.pl/

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 29 cze (czw) 2006, 16:40:12

XIV Międzynarodowy Festiwal 'Sztuka Ulicy"
30 czerwca - 5 lipca

Teatr / Taniec / Muzyka / Instalacje / Film

Szczegółowe informacje : http://www.sztukaulicy.pl/

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 30 sie (śr) 2006, 00:54:59

Festiwal Warszawski
Skrzyżowanie Kultur

9 - 17 września 2006 r.
przy Pałacu Kultury i Nauki

Program oraz informacje szczegółowe dostępne są pod adresem :
http://www.festival.warszawa.pl/

Jako "ciekawosta" :
11 września 2006 - Poniedziałek - 19:00 - Namiot Koncertowy (od strony ul Świętokrzyskiej) : w ramach festiwalu wystąpi Kulgrinda. Litewski zespół grający rytualny folklor; inspirujący się pogańskimi praźródłami litewskiej kultury 8)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 sty (pt) 2008, 11:26:03

Pomyślałem że może warto było by przywrócić (mam nadzieje, że wspólnymi siłami) do życia ten temat.
---

“My, media?” - trzecie spotkanie na Chłodnej 25

Zapraszamy na kolejne - trzecie już - spotkanie przy Chłodnej 25. Jego tematem będzie dziennikarstwo obywatelskie - szczegóły poniżej.

]Obrazek

8 stycznia 2008 (wtorek) o godzinie 19.00 odbędzie się spotkanie pt. “My, media?”, poświęcone dziennikarstwu obywatelskiemu. Ruch ten zakłada, że amatorzy mogą dzisiaj uprawiać dziennikarstwo na równi z profesjonalistami. Jednocześnie przyjmuje się, że takie dziennikarstwo może być formą zaangażowania obywatelskiego.

Chcemy wspólnie zastanowić się, czy rzeczywiście dziennikarze-amatorzy mogą działać profesjonalnie? Czym różnią się obydwa rodzaje dziennikarstwa? Czy dziennikarstwo oddolne rzeczywiście realizuje misję publiczną? Czy korzeni takiego dziennikarstwa można szukać w drugim obiegu prasowym z czasów komunizmu?

Gośćmi spotkania będą: Gosia i Szczym z kolektywu Indymedia Polska, Oliwia Piotrowska (dziennikarka obywatelska, MM Moje Miasto), Edwin Bendyk (dziennikarz Polityki oraz bloger), Igor Janke (dziennikarz “Rzeczypospolitej” oraz twórca serwisu Salon24) oraz Paweł Nowacki (redaktor naczelny Wiadomości24).

Spotkanie odbędzie się tym razem w nieco innym miejscu: położonej tuż obok klubokawiarni na Chłodnej starej drukarni. Drukarnia ta mieści się na Ogrodowej 31/35, na rogu z Żelazną, a więc 3 minuty spacerem od Chłodnej 25. Jest doskonałym miejscem na rozmowę o prasie i dziennikarstwie - a dzięki większej sali nie będzie żadnych kłopotów z miejscem.
-==-

Cytat z : Kultura 2.0
Tekst objęty licencją Creative Commons Uznanie autorstwa 2.5 Polska - (za co z mojej strony uznanie i plus - dop.)

Przydatne linki :
http://www.pwa.gov.pl
http://kultura20.blog.polityka.pl/
http://www.creativecommons.pl/

seize
Loża WSR
Loża WSR

“My, media?” - subiektywna relacja ze sp

Post autor: seize » 09 sty (śr) 2008, 13:16:39

No to ja może pozwolę sobie przedstawić (mocno) subiektywny quasi gorący komentarz spotkania które tu powyżej anonsowałem.

- Dodatek nie będący częścią relacji -
Wstęp - czyli tylko dla ciekawskich lubiących czytać dodatki w (i tak) długich postach ;)
Z Maleństwem dotarliśmy w okolice miejsca spotkania, poczekaliśmy chwilę bo obiecałem znajomej, że razem udamy się do miejsca docelowego ów imprezy. Dotarliśmy przed drzwi i po krótkiej chwili weszliśmy do środka. Wnętrze było nieco industrialne, co mogło dawać też poczucie pewnego undergroundu; a fakt iż była to kiedyś drukarnia też ciekawie korelował z tematyką. Jego mankamentem był odczuwalny chłód który dał się odczuć później już mocniej i ciepłą kawą warto było się ratować. Nie byłbym sobą gdybym nie zaczął komentować po cichu faktu, że w sumie tematyka nieco - nazwijmy to - "wolnościowa" a tu z rzutnika, komercyjny system wali po oczach. Jednak po chwili zrobiło się milej; ni stąd, ni zowąd jego miejsce zajęło Ubuntu.
Goście zasadniczo gotowi, publika kończyła konsumpcję, zatem część właściwą czas zacząć...

- Dodatek nie będący częścią relacji -

Część zasadnicza czyli Relacja :

Tematem właściwym było "dziennikarstwo obywatelskie" toteż wstępnie starano się określić czym ono w ogóle jest i czy tak naprawdę istnieje ono u nas w kraju. Jak na mój gust (i nie tylko mój) jakoś tak naprawdę nie wiele z tego wyszło jasnego. Całość bowiem spotkania toczyła się wstępnie dość wolnym i mało porywającym torem. Jednym z wniosków było, że owszem jakaś tam forma takiego dziennikarstwa u nas istnieje to jest jednak ona bardziej skupiona na "komentarzu" a nie na "akcji"; że takich większy przejaw obywatelskiego działania to tak naprawdę mieliśmy za czasów PRL-u. Teza jak dla mnie w dużej mierze mająca przełożenie w realiach, niemniej w dużej mierze chyba też dlatego iż obecnie ludzie bardziej nieco idą w stronę prywatnych blogów niż grupowego tworzenia. Teraz dużo prościej jest coś robić samemu i nie wymaga to większych zbiorowych starań. Sama zresztą obecna kultura bardziej stara się kreować indywidualizm jednostki niż wartość grupy.

Gdy tak się słuchało można było dojść do wniosku, że tak naprawdę to u nas jest z tym nie najlepiej - bo mamy niby jeden(?!) serwis typu "watchdog" a takie dajmy na to akcję młodzieży przeciw Giertychowi choć liczne w internecie to w realu nie miały zbyt wielkiego przełożenia. Ludziom gdzieś daleka jest świadomość wartości własnego głosu i jego mocy sprawczej.

Momentami miałem wrażenie, że tak naprawdę temat tematem a dyskusja dyskusją - a większej spójności między nimi jakby było dla mnie nieco mało. Subiektywnie czułem się trochę jak na spotkaniu promocyjnym, przede wszystkim serwisu Wiadomosci24 a w drugiej kolejności Salon24. Reprezentacja Indymediów jak dla mnie chyba najmniej tutaj "brylowała". Ogólnie rzecz biorąc : kanapowe rozmowy wiele emocji nie wywoływały, no może dopiero później gdy nastąpiła konfrontacja z salą.

Publikę wypełniały osoby w różny sposób powiązane z szeroko rozumianym tematem eventu (czy to od strony twórczy czy to czytelnika). Wśród nich można było znaleźć przykładowo (kolejność przypadkowa i bazująca wyłącznie na mojej mam nadzieje nie aż tak ułomnej pamięci) : Azraela (czyli np.: http://azrael.salon24.pl/ , http://azraelkubacki.***SPAM***.pl/ ), Macieja Budzicha ( http://www.***SPAM***.pl/ ), Piotr Waglowski ( http://prawo.vagla.pl/vagla ) czy też Sławomir Sikora ( http://splacamdlug.blog.interia.pl/ ) - który to właśnie m.in. dzięki internautom zebrał tysiące podpisów popierających wniosek o jego ułaskawienie - oraz wiele innych postaci.

Gdy sala zaczęła się udzielać, całość spotkania nabrała dla mnie pewnego rozpędu i wyrazu. Nie da się jednak nie stwierdzić, że w dużej mierze wątek jaki się zaczął wtedy pojawiać to kwestia finansów. Pojawiły się różne stwierdzenia począwszy od takiego że taki wolny i niezależny blogger to w zasadzie prawie że totalny jakby "nikt", przez takie że ci którzy już jakoś tam łączą to z finansami bardziej są swoistymi "idiotami systemu", skończywszy na takim że tak naprawdę to wiele tworów to tylko takie co zarabiają na tych co to w ramach dziennikarstwa obywatelskiego robią dla nich całą robotę za darmo. No obronę zarzutów o to że finanse tak naprawdę uzależniają media (czy to z uwagi na jakieś skupianie się na wpływach z reklamy czy też innych płynących z racji obrania pewnej linii/treści poza którą ciężko czasem jest wyjść, że strachu przed możliwością utraty jakiegoś źródła przychodu) wysuwano stwierdzenia że tak naprawdę przecież niezależne może być tylko to co jest silne finansowo. Słowem ciężko było o jakiś konkretny wniosek odnośnie pieniędzy i dziennikarstwa obywatelskiego.

Sumując krótko : Spotkanie bardziej uznał bym za otwierające większą dyskusję niż jakkolwiek wyczerpujące choćby w stopniu minimalnym obrany temat. Ogólnie uważam miało ono - jak dla mnie - wiele ciekawych chwil i rozmów, jednak gdyby nie aktywny udział uczestników, całość była by tylko taką dość apatyczną pogadanką (chyba tak naprawdę to z "kanapowców" - mimo wszystko - przede wszystkim Igor Janke przykuwał moją uwagę, drugim był Edwin Bendyk) Subiektywnie było to dla mnie potwierdzeniem tego, że tak naprawdę "w ludzie potencjał" i takie określenia jak "dziennikarstwo obywatelskie" ma szansę naprawdę zacząć funkcjonować. Pod warunkiem tylko, że ludzie sobie z tej swojej siły/możliwości zdadzą sprawę i zaczną z tego korzystać.

Ocena subiektywna : 7/10

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 09 sty (śr) 2008, 16:20:24

Autokomentarz : normalnie ja nie wiem ale ilekroć coś większego tu piszę to zawsze musi być tak, że porobię błędy (styl, forma etc.) których przy edycji nie zauważam. Widzę je gdy dopiero później, już na chłodno, czytam całość :roll: :?

ODPOWIEDZ