Gimnazja dzielone na żeńskie i męskie?

O wszystkim co nie pasuje do pozostałych for np.: Hobby, Muzyka, Kino, Film, TV, Sport, Gry i zabawy, Internet, Książki

Moderatorzy: zielonyszerszen, s_wojtkowski, sinar

ODPOWIEDZ
Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 03 lis (pt) 2006, 19:26:50

Dla mnie Giertych najzwyczajniej w swiecie robi sobie kampanie...
A mial juz kilka pomyslow na zebranie zwolennikow....a po nich glucha cisza...
-matura Giertycha - bylo wow, ale nie wystarczajace...
-podwyzki dla nauczycieli - male wow
-mundurki w szkolach - mniejsze wow
-patriotyzm w szkolach - nawet od Prezydenta nie bylo drobnego wow
-poparcie dla ojca za ewolucje w UE - duzo smiechu - zero wow
-no i przykro to stwierdzic ale trafil sie Romkowi gwalt i samobojstwo, a on umie to po prostu wykorzystac - i jest wielkie wow....

Romek rekami i nogami stara sie w rzadzie utrzymac.....ale jakim kosztem. :roll:
Dla mnie zalosne i smutne.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 04 lis (sob) 2006, 00:43:10

Kali pisze:każde liceum już od dłuższego czasu ma ochronę i co z tego skoro oni nic nie robią i nie zapuszczają się w niektóre rejony, bo się boją.
Martha pisze:to chyba nie ochrona....
w jakim świecie żyjesz, jak policja często sięboi wyściubić nosa z radiowozu, to co dopiero ochroniaż, którym może być każdy tylko żeby mieć kategorie a
Kali pisze: Ma też każda szkoła psychologa, zatrudnienie dwóch, trzech czy więcej też nic nie da.
Martha pisze:nie kazda.
jeden psycholog przypada na cztery szkoly....
No dobra może i w województwie podlaskim tak jest, bo jakoś się nie spotkałem ze szkołą w Warszawie, która by nie miała psychologa. Ale co to ma nawet do rzeczy skoro nawet jakby był i tak nikt go nie posłucha. Byłem w klasie zbiorczej gdzie byli tylko ci, którzy nie zdali więc wiem na czym polega niereformowalność niektórych ludzi poprzez rozmowę.
Kali pisze:Dyżury też były i są i co z tego? Nic, bo nikt się nie przejmuje jakimś nauczycielem.
Martha pisze:sa oficjalnie - obowiazkowe.
ale jak wiadomo - na przerwach uczniowe sa luz-pas.....
tyle razy pamiętam wybryki w szkole i nawet jak ten nauczyciel był to nic z tego, przykład nawet z podstawówki gdzie kolega z bańki wyjechał drugiemu przy nauczycielu
Kali pisze:Chronić się przed obcymi, jakimi obcymi??
Martha pisze:chodzi mi chociazby o dealerow narkotykow z zewnatrz...
Proszę cię, czasy dealerów wchodzących do szkoły znikneły, teraz mają oni swoje osoby wewnątrz szkoły
Kali pisze: To koledzy z klasy rozebrali koleżankę, to koleżanka pobiła dotkliwie drugą koleżankę, to koledzy ze szkoły kazali pić alkohol ze środkiem żrącym.
Martha pisze:i wszystko pod nieobecnosc nauczycieli....
To przepraszam bardzo każdy uczeń ma być pod kontrolą nauczyciela non stop, chyba coś nie tak.
Kali pisze:Po za tym Giertych nic nie pyta od wdraża program i ten program ludzie popierają, a nie to że on sie zapytał czy chcą mieć bezpieczniejsze szkoły dla swoich dzieci(nie wiem skąd to wziełaś).
Martha pisze:dla mnie to glupota - nie popieram i nie bede.
a nie popieraj nikt ci nie karze, jesteś poprostu wśród 20% społeczeństwa

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 04 lis (sob) 2006, 00:58:34

No i chcac - nie chcac (rzecz jasna, ze bardziej "nie chcac") zgodziles sie z moim postem...
Biora sie za to , za co nie powinni...
Nie tu tkwi problem....
Po co od razu brac sie za dzieci, skoro mamy niekompetentna kadre; ochrone, ktora na widok dziesieciolatka ucieka; psychologa, ktory najwyrazniej minal sie z powolaniem;dealera siedzacego obok w lawce....

to chyba potrzebne sa jakies zmiany w takim razie....
moze to ochroniarz za kazdym razem, gdy nie dopilnuje swoich obowiazkow powinien umyc ze dwie toalety...
moze to nauczyciel, ktory wolal wypic kawe w pokoju nauczycielskim, niz miec dyzur na korytarzu powinien wyczyscic ławki w klasach....

Kali pisze:...jakoś się nie spotkałem ze szkołą w Warszawie, która by nie miała psychologa. Ale co to ma nawet do rzeczy skoro nawet jakby był i tak nikt go nie posłucha. Byłem w klasie zbiorczej gdzie byli tylko ci, którzy nie zdali więc wiem na czym polega niereformowalność niektórych ludzi poprzez rozmowę.
wow!! to rzeczywiscie swiadczy o tym, ze wiesz!!

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 04 lis (sob) 2006, 01:19:08

Wiesz Kali i właśnie o to chodzi. Jeżeli ochrona w szkole to ma być przysłowiowy "dziadek pierdzący w stołek" no to sorry. Rozumiem różne rzeczy ale to trochę tak jakby szkolić i brać do obrony kraju żołnierza który będzie tylko strzelał gdzieś na strzelnicy bo na froncie to on się boi. Do różnych zadań powinni być dobierani różni ludzie o adekwatnych zdolnościach psychofizycznych. I wcale nie uważam, że jest dokładnie tak, że jak to nazwałeś "nic nie robią".

No widzisz, więc zdaj sobie sprawę, że na stan edukacji nie możesz patrzeć wyłącznie przez pryzmat Warszawy czy innego wybranego miasta; bo mam wrażenie świetnie zdajesz sobie sprawę że w wielu miejscach są braki w szkołach pod różnym kątem.

Zresztą to co piszesz to tez żadna rewelacja że istnieje "niereformowalność niektórych ludzi poprzez rozmowę". Nie znajdziesz nigdy niczego co będzie dobre dla wszystkich; zawsze trzeba szukać tego co da efekty w największym wymiarze przy minimum negatywnych następstw. A budowanie czegoś co ma obowiązywać wszystkich a ma być układane pod ów "niektórych" jest dla mnie bez sensu. Powtórzę to co już kiedyś pisałem : prawo powinno być budowane w oparciu o większość, o normy a nie o indywidualne przypadki czy tez patologie.
Kali pisze:To przepraszam bardzo każdy uczeń ma być pod kontrolą nauczyciela non stop, chyba coś nie tak.
Nie przepraszaj tylko zdaj sobie sprawę, że w trakcie zajęć to nauczyciel ma za zadanie sprawować opiekę nad grupą.

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 04 lis (sob) 2006, 20:02:03

(...)Przedstawiciele środowiska pedagogicznego pytali ministra, czy w związku z wprowadzaniem zmian w polskiej szkole nie należałby też zmienić sposobu kształcenia nauczycieli, którzy na ogół są nieprzygotowani do roli wychowawcy. Giertych przyznał, że choć nie ma w tej kwestii możliwości działania. to "postara się pewne kroki przedsięwziąć".

"Zero tolerancji" oznacza koniec demokracji w polskich szkołach.

Poparcie dla Giertycha, to trochę jakby stado baranów szło na rzeź i nie wiedziało, że tylko właściciel stada będzie miał z tego korzyść...
A wybory tuż tuż...

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 06 lis (pn) 2006, 08:26:05

Wojtkowski: po tekście "Umówmy się, że reprezentujesz w stosunku do Giertycha ten rodzaj uprzedzenia, który powoduje, że COKOLWIEK by ten człowiek nie zarządził czy nie powiedział uznasz to złe, głupie i kiepskie. A jeśli już tego nie da się stwierdzić, to będzie to wtórne, nieskuteczne i za późno wprowadzone. To wiemy już dziś i na zawsze. Własciwie mógłbym pisac za Ciebie Twoje wypowiedzi o Giertychu już po wsze czasy, bo wiem, jak będą wyglądać. Tak bardzo negatywnie jesteś do niego nastawiona, że uważasz, że można już wcale tych nastawień nie uzasadniać. " - dochodzę do wniosku, że Twoja ocena jest równie prosta jak Twoja filozofia...

Otóż wyobraź sobie, że ja tego pana niestety znam nie tylko medialnie, ale i osobiście. Nigdy nie spotkałam człowieka o tak podwójnej moralności, tak skandalicznych tezach i takiej manii grandiosa. Dlatego jestem przeciwna jego poglądom i jego całej autoprezentacji.
Argumentów mam setki, ale za to co mogłabym napisać mogłabym bardzo ucierpieć. Więc pozostańmy przy tym, że nie mam racji. Tracę przez tę dyskusję szacunek do studiów filozoficznych.

A dodatkowo powiem, że popierając i broniąc Giertycha jesteś raczej wyznawcą mainstreamu... Przynajmniej według tego co mówi się w tiwi.

Kali
WSR Guru
WSR Guru

Post autor: Kali » 06 lis (pn) 2006, 08:44:23

To słuchaj wszystkiego co się mówi w tv to wyjdziesz na ludzi. :lol: Poza tym z tego co mi się zdaje Sławek nie popiera Giertycha za to jakim jest tylko za niewszystkie jego pomysły, a przede wszystkim śmieszy go, a może i bulwersuje ta nagonka na niego. Ministra nie powinno się oceniać za to jaki jest prywatnie, jak sie ubiera tylko za to, czy i jak wdrożone przez niego rzeczy sprawią się w przyszłości. To jest najważniejsze w pełnionej przez niego funkcji.

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 06 lis (pn) 2006, 08:48:21

Acha... czyli nieważne jaki jest, co robi i co myśli - ważne co mówi w mediach i w sejmie....

Wasze TWA zaczyna być rozkoszne.

Kinfolk
Ekspert
Ekspert

Post autor: Kinfolk » 06 lis (pn) 2006, 09:12:20

Słuchałem całkiem przypadkiem wypowiedzi naszego Konia Polskiego w TV na temat 0 tolerancji... No i qrcze całkiem z sensem mówił... Nie boję się tego co nasz Rumak wymyśli ino tego co z tym zrobią ludzie - wiadomo - komunizm utopijny - najpiękniejszy ustrój na świecie... w praktyce mogiła - dlaczego? Bo ludzie są podli, mali, zawistni, skretyniali itp., itd. (a przynajmniej lwia część tworu zwanego społeczeństwem).

Każdą wielką myśl można zgwałcić i porzucić w rowie (to taka metafora, trochę kulawa ale mam nadzieję oddaje co mam na myśli) - dobrze, że coś kolwiek robią...

Swoją drogą - to nie kwestia nauczycieli - mam wrażenie, że teraz jacyś tacy słabsi ludzie się rodzą i uczą w szkołach... Uczęszczałem do jednej z gorszych szkół LO (cały Zespół był :wink: ) i jakoś nie miałem wielkich problemów - jedna scysja wystarczyła do określenia wzajemnych stosunków i po tym cisza... A dookoła sami Panowie w Paskach ja jedyny długowłosy w skórach itp...

Może warto się zastanowić nad przyczynami takiego stanu rzeczy a nie zwalczać objawy..?

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 06 lis (pn) 2006, 09:29:26

Mi sie wydaje że to nie nauczyciele sie zmienili, tylko dzieci... Choć dalej nie wiem jak czternastoletnich gwałcicieli mozna nazywać dziećmi...

Gdzie się kończy dziecko?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Abstrahując ...

Post autor: seize » 06 lis (pn) 2006, 12:40:01

dreamlife pisze:Nigdy nie spotkałam człowieka o tak podwójnej moralności (...)
To akurat - by spotkać ludzi o podwójnej moralności - mam wrażenie nie należy do rzeczy najtrudniejszych :roll: Albo - mówiąc już ogólnie - to ja już mam takiego pecha, że ci którzy najwięcej mówią mi o takich kwestiach jak moralność, zasady, Bóg etc. w pewnym momencie tworzą [lub współtworzą] i pokazują mi rzeczywistość w kontraście do której - i do nich - sam zaczynam czuć się jak jedna z niewielu ostoi różnych wartości ... A szkoda bo wykazanie braku szacunku, w efekcie tylko pozbawia mnie często szacunku do nich... :roll:
dreamlife pisze:Gdzie się kończy dziecko?
Mam wrażenie, że dużo więcej rozprawia się nad tym kiedy się zaczyna ...

dreamlife
Czasami coś napisze
Czasami coś napisze

Post autor: dreamlife » 06 lis (pn) 2006, 15:00:47

To kiedy się zaczyna jest dla mnie jasne. Powtarzam - dla mnie.

Natomiast nie wiem kiedy się kończy...

Martha
Ekspert
Ekspert

Post autor: Martha » 06 lis (pn) 2006, 16:41:59

No i mamy nagrody pieniezne dla uczniow, ktorzy beda donosic....bo nie wiem jak to ladniej ujac...

ciekawe co na to Zyta Gilowska...
opodatkowac czy nie ?

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 19 lis (ndz) 2006, 09:27:10

No prosze, jesteśmy "do tyłu" nawet w porównaniu z Rumunią ... :mrgreen:

"Uczniowie jednej z rumuńskich szkół średnich będą teraz za karę czyścić chlewy. Tak postanowiła rada nauczycielska szkoły w mieście Vaslui stwierdzając z ubolewaniem, że dotychczas stosowane kary nie były skuteczne. Decyzję podjęto demokratycznie - po konsultacji z rodzicami."
(WP/PAP)

seize
Loża WSR
Loża WSR

Post autor: seize » 27 lis (pn) 2006, 16:30:49

Kali pisze:A zapytam się gdzie są teraz demonstracje przeciw Giertychowi, czyżby nagle zdali sobie sprawę, że są hipokrytami.
No właśnie zauważyłem informację zatem donoszę co by na Twoje pytanie nieść odpowiedz :

Uczniowie protestują przeciwko programowi "Zero tolerancji"
LINK -WP

ODPOWIEDZ